Ex-wereldkampioene veldrijden Thalita de Jong bevestigt terugkeer in het veld na periode vol kommer en kwel

Ex-wereldkampioene veldrijden Thalita de Jong bevestigt terugkeer in het veld na periode vol kommer en kwel

Deze dame keert terug naar de cross. Foto: BELGA

Thalita de Jong duikt opnieuw het veld in. De oud-wereldkampioene zegde het wielrennen ruim een jaar vaarwel na een rist aan blessures.

De Jong werd in 2016 in Zolder wereldkampioene, amper 22 jaar oud. De wielerwereld lag aan haar voeten want ze was eerder ook al Nederlands kampioene veldrijden geworden. Ook op de weg gooide ze hoge ogen met ritwinst in de prestigieuze Giro del Trentino. Het daaropvolgende veldritseizoen pakte ze bovendien de Europese titel in het veld. Maar toen sloeg het noodlot toe. In 2017 kwam De Jong ten val tijdens de wereldbekercross in Hoogerheide waarbij ze een spierscheur opliep waardoor ze haar wereldtitel niet kon verdedigen. In maart maakte ze haar rentree op de weg met haar nieuwe ploeg Lares-Waowdeals maar blessureleed en vooral een pak verkeerde diagnoses dwarsboomden degelijke resultaten. Een nieuwe overstap naar Experza-Footlogix draaide ook uit op een sisser. De ploegleiding geloofde onder meer niet dat de atlete overtraind was, terwijl de Jong ook op het mentale front scheurtjes vertoonde.

De oud-wereldkampioene verliet meer dan een jaar het competitief fietsen, maar kwam terug via Davy Wijnant. De ploegleider van Experza-Footlogix gaf haar een kans in een eenmansteam, Chevalmeire, waarmee ze deze zomer opnieuw ging koersen. In Wanzele werd ze meteen tweede in de kermiskoers eind juni. Intussen zijn Sara Mustonen en veldrijdster Febe Schokkaert haar team komen versterken. De Jong bleef in de maand juli verder koersen met enkele podiumplaatsen als mooie resultaten. De echte bevestiging kwam er in de Draai van de Kaai afgelopen weekend. In het tweedaags wielerevenement eindigde ze derde na Lucinda Brand en Annemiek van Vleuten, twee absolute wereldtoppers. “Mijn comeback is er een waar ik alleen maar van kon dromen”, schrijft ze op Instagram. “Nu neem ik een weekje rust en zal ik weer een trainingsperiode inlassen, voor ik het laatste weekend van augustus weer terug aan de start zal staan om te racen.”

De Jong koerste deze zomer dus vooral op de weg maar bevestigde intussen aan onze redactie dat ze terug in het veld zal duiken komend veldritseizoen. Een oud-wereldkampioene, de laatste voor Cant de macht greep, erbij in de modder dus.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.