Seppe Smits daalt af vanop 7.000 meter hoge Peak Lenin: missie geslaagd

Seppe Smits daalt af vanop 7.000 meter hoge Peak Lenin: missie geslaagd

Foto: BELGA

Antwerpen -

Hij heeft het gehaald: Seppe Smits (28) is naar de top van de Peak Lenin in Kirgizië geklommen, om dan ruim 2.500 meter af te dalen naar het eerste kamp op de berg. Dat laat het team van de expeditie op Facebook weten.

Het Belgische team zit in Kirgizië nog altijd op een paar duizend meter hoogte, maar het belangrijkste nieuws deelden de expeditieleden wel al mee: Seppe Smits heeft zijn uitdaging voltooid en is met zijn snowboard afgedaald van de 7.134 meter hoge berg. De snowboarder uit Malle deed dat samen met de Antwerpse freeride skiër Frederic Magnus.

“Zes personen hebben getopt. Zij blijven nog een nachtje in kamp 2. Seppe en Fre hebben afdaling gedaan met board en ski tot ABC (een van de kampen op de berg, red)”, klinkt het in een bericht op Facebook dat woensdagmiddag werd geplaatst vanop de berg.

De ploeg vertrok dinsdagnacht al van het hoogste kamp naar de top van de berg. Of de andere twee Antwerpenaars Childeric Bogaert en Mathias Vranckx de top hebben gehaald en de afdaling gemaakt hebben, is nog niet duidelijk.

Seppe Smits, meervoudig wereldkampioen snowboarden, bereidde zich zes maanden lang voor op de klim en de afdaling. Hij vertrok op 26 juli met een team van veertien ervaren professionals, alpinisten en freeride skiërs naar Kirgizië om er zich aan een expeditie te wagen op de hoogste berg in de Transalaj-keten.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.