Beauty

Gereputeerde gynaecologen waarschuwen voor gevaren van ‘vagina steaming’

Gereputeerde gynaecologen waarschuwen voor gevaren van ‘vagina steaming’

Onder anderen het model Chrissy Teigen liet zich verleiden tot een ‘vagina steaming’-sessie. Foto: Instagram

Gynaecologen wereldwijd waarschuwen dezer dagen voor de mogelijke risico’s van een nieuwe trend na een pijnlijk ongeluk in Canada. Een vrouw verbrandde zichzelf er terwijl ze aan ‘vagina steaming’ deed.

Het serieuze wetenschappelijke tijdschrift ‘Journal of Obstetrics and Gynaecology’ wijdt er in zijn laatste nummer een artikel aan: een 62-jarige Canadese vrouw die aan verzakte vagina leed, dacht dat ‘vagina steaming’ zou helpen bij haar aandoening. Bij die behandeling gaat een vrouw boven een bak stomend heet water met daarin een kruidenmix zitten.

De trend is de laatste jaren bezig aan een opvallende groei in populariteit, nadat het onder andere door actrice Gwyneth Paltrow onder de aandacht werd gebracht. Vrouwen kunnen de behandeling dezer dagen ook verkrijgen in beautycentra en aanverwanten.

 

 

De behandelingen zouden volgens aanbieders een “reinigende” werking hebben, de pijn van maandstonden verzachten, helpen bij onvruchtbaarheidsproblemen, en gebaseerd zijn op eeuwenoude praktijken in Azië en Afrika. Maar volgens experts is dat onzin, en is er geen enkel medisch bewijs voor die gezondheidsclaims.

LEES OOK. Gynaecologen klappen uit de biecht: worden ze nooit opgewonden van een mooie vrouw die haar benen spreidt? (+)

Integendeel: ‘vagina steaming’ houdt volgens gereputeerde gynaecologen gevaren in. Zoals dokter Vanessa Mackay, die de stelling dat de vagina gereinigd moet worden een “mythe” noemt. “De vagina bevat goede bacteriën, die dienen om het lichaam te beschermen”, aldus Mackay. “Deze therapie zou het gezonde evenwicht van je lichaamseigen bacteriën kunnen verstoren, en irritatie en ontstekingen veroorzaken.”

 

 

Om die zorgwekkende trend tegen te gaan, presenteert het Canadese Koninklijke College van Verloskundigen en Gynaecologen nu het geval van een 62-jarige vrouw, die aan ‘vagina steaming’ deed op advies van een Chinese dokter. De vrouw, die toestemming gaf om haar wedervaren te publiceren, zat op twee opeenvolgende dagen gedurende 20 minuten boven een pot kokend water, en moest na afloop naar het ziekenhuis met tweedegraadsbrandwonden.

Dokter Magali Robert, de auteur van het artikel, waarschuwt vrouwen dan ook voor dergelijke onbewezen therapieën die op het internet circuleren.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees