Rookverbod in wagen: in september staan controleurs klaar aan 200 schoolpoorten

Vanaf het nieuwe schooljaar zullen inspecteurs van de Controledienst Tabak en Alcohol aan de schoolpoort toezien op de naleving van het rookverbod in wagens met kinderen onder de zestien. De inspecteurs zullen postvatten aan basisscholen, kleuterscholen en crèches. In september hopen ze bij honderd tot tweehonderd schoolpoorten te kunnen controleren.

Anton Goegebeur

Over tien dagen is het zover. Dan geldt het rookverbod in wagens met kinderen in heel het land. De wet hierover werd in april goedgekeurd.

Probleem: de inspecteurs die moeten toezien op de naleving van het verbod hebben geen ervaring met controleren in het verkeer. Te onveilig en een taak voor de politie, klinkt het. Dus nemen ze vanaf september plaats aan de schoolpoort. “We zullen vooral controleren aan crèches en aan basis- en kleuterscholen. Op die plekken is geen discussie mogelijk over de leeftijd van de kinderen”, zegt Paul Van den Meerssche, hoofd van de Controledienst Tabak en Alcohol.

Gezien is gezien

De controleurs zullen controleren vanaf dag één. “Wij hebben ook vanaf het begin het rookverbod in de cafés gecontroleerd. En dat is het moeilijkste wat er is. Daar hebben mensen alcohol gedronken en zitten ze in groep. Hier draait het om de bescherming van jongeren. Een groot deel van de samenleving steunt deze maatregel. Niemand heeft begrip voor ouders die hun kind aan de crèche afzetten terwijl ze roken.”

De inspecteurs zullen anoniem observeren en indien nodig rokende ouders aanspreken. De sigaret snel uitduwen of uit het raam gooien, heeft volgens Van den Meerssche geen zin. “Als wij het hebben gezien, dan hebben we het gezien. En voor de duidelijkheid: ook roken met het raam open mag niet in het bijzijn van kinderen onder de zestien.”

200 euro

De eerste weken wil de Controledienst enkel sensibiliseren. Boetes worden pas in een latere fase uitgeschreven. Overtreders zullen rond de 200 euro moeten betalen, de minimumboete voor dergelijke inbreuken. “Dat is relatief hoog”, zegt Van den Meerssche. “De boete moet dan ook afschrikken, want de pakkans blijft laag.”

Eind september volgt wellicht een eerste evaluatie. Van den Meerssche verwacht dat zijn dienst dan tussen de honderd en tweehonderd schoolpoorten gecontroleerd zal hebben. “We weten dat veel mensen roken in de auto, maar het is afwachten hoe het aan de schoolpoort zal verlopen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer over Rookverbod

Video

Keuze van de redactie