Gerenoveerde woning toont drie weekends beeldende taal zonder grammatica of woordenschat

Kunstproject 'Mixed Media Art Summer Studio' nestelt zich in Beervelde

De vintagesfeer is nu al meer dan aanwezig in de gerenoveerde woning Foto: pvds

Lochristi - Wat weet u over... kunst in Beervelde? Welllicht is uw bedenktijd voorbij vooraleer u een zinnig antwoord gevonden heeft. Met de 'Mixed Media Art Summer Studio' in de Rivierstraat komt daar binnenkort verandering in. Van 24 augustus tot 8 september kan u er in de binnen- en buitenruimtes van de gerenoveerde woning met huisnummer 10 genieten van het werk van twaalf 'mixed media'-kunstenaars van de Gentse Academie.

"Vorig jaar hebben we tijdelijk een verkommerde jaren ’30 woning in de Rivierstraat 10 in Beervelde betrokken", vertellen Peter Van der Stuyft en Vincent Braeckman van Garden Nomads, gespecialiseerd in landschapsarchitectuur en landart. "We sloten een renovatie-huurcontract af met de eigenaars en begonnen met het huis opnieuw bewoonbaar en gezond te maken. Het resultaat werd een vrolijke, ontroerende, kleurrijke en soms spannende mengeling van de oude inrichting en het meubilair met onze eigen 'mixed media'-kunstprojecten. Vintage en low budget gaan hand in hand, maar op een mooie en originele manier. Enkele kunstingrepen in de woning zijn onder meer het Mondriaanplafond, een erker met geconserveerd wespennest in een glazen rolluikkast, en 360- gradenprojecties op zolder." Een mooi startgegeven, dat nu aangevuld wordt door twaalf 'mixed media'- kunstenaars die er zich op uitnodiging van Peter en Vincent komen uitleven. 

"Mixed-media kunst is eigenlijk een veelvormige, beeldende taal zonder specifieke grammatica of woordenschat, een taal die hoorbaar wordt door zijn plaats in de ruimte, zichtbaar door het gebaar van de performer en tastbaar in een woord of object", definieert Peter het concept. "Je ziet een oplossing maar eigenlijk ruik je een raadsel. Het is een kunstvorm die je leert door alles te bevragen. Het is de kunst die kinderen zo goed beheersen, namelijk vertrekken vanuit alle zintuigen. Goed voor een prikkelende reis en een blind date met jezelf en je omgeving."

De opbouw van de tijdelijke 'Mixed Media Art Summer Studio' in Beervelde is ondertussen volop aan de gang. Een twintigtal werken krijgt er geleidelijk aan vorm, van video’s over performances en installaties tot assemblages én een levende maquette rond klimaatverandering. Die laatste zal gebruikt worden voor een stand op de Floraliën van 2020. Het originele aan het concept is dat de helft van de werken met materiaal en inspiratie van ter plaatse, zijnde het huis en zijn vroegere bewoners, tot stand komen. Nick Proot, Stef Peeters, Sun-Hee Beys, Marian Dumon, Kris Vercaemer, Kristof Rosseel, Ann Costenoble, Tine Vercruysse, Hilde Stockmans, Jean Camerlinckx, Margriet Douillon, Vincent Braeckman, Peter Van Der Stuyft en Martine Vandenkerckhove geven de zomerse kunststudio invulling. 

Benieuwd? Tussen 24 augustus en 8 september bent u er drie weekends (24 en 25 aug., 31 aug. en 1 sept., 7 en 8 sept.) welkom tussen 10 uur en 20 uur. De vernissage vindt plaats op vrijdag 23 augustus vanaf 19 uur. De 'Mixed Media Art Summer Studio' is gratis te bezoeken op de locatie Rivierstraat 10 in Beervelde, dat is vlak tegenover de Proxy Delhaize. 

 

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio