“Een herdenkingsfiets stelen: wie doet dat nu?”

“Een herdenkingsfiets stelen: wie doet dat nu?”

“Het moet iemand geweest zijn die enkel aan zichzelf dacht. De fiets lag vast met een ketting, die werd doorgebroken.” Foto: Fietsbult

Gent -

Een witte fiets die aan de Zuid in Gent stond ter nagedachtenis van een 21-jarige studente die er werd doodgereden, is gestolen en later teruggevonden in Merelbeke. “Wie het ook deed, hij/zij trapte op vele harten.”

De witte ghost bike stond al zes jaar op de plek waar de Lokerse Iris Aper in 2013 fataal werd aangereden door een dronken chauffeur. Omdat hij aan het aftakelen was, besliste de Gentse Fietsersbond net voor de Gentse Feesten een nieuw wit exemplaar te installeren.

“Op 27 juli kregen we telefoon van de politie dat iemand het herdenkingsplaatje van Iris Aper had binnengebracht”, schrijft Jan Goddemaer van de Fietsersbond op internet. “Diezelfde dag had iemand een witte fiets met rode bloemen zien staan langs de Schelde in Merelbeke. Gelukkig was de dief zo vriendelijk om de fiets ongeschonden aan de kant te zetten.”

Egoïstisch

De fietsersvereniging is geschokt. “Dit is duidelijk niet zomaar een fiets, maar meer een monument om een omgekomen fietser te herdenken. Je zou denken dat iedereen dit ondertussen wel weet. Wie doet zoiets?”

In Mariakerke werd ook al eens een ghost bike, voor Vic Tack, gestolen. Maar toen ging het om beschonken tieners die geen benul hadden van wat ze deden. “Het moet dit keer iemand geweest zijn die enkel aan zichzelf dacht. De fiets lag vast met een ketting, die werd doorgebroken. Het plaatje werd van de fiets gehaald.”

“Wie het ook deed, hij/zij trapte op vele harten. Ik moet naar huis en heb een fiets nodig, was vermoedelijk de enige motivatie. Hoe egoïstisch kan je zijn?” De ghost bike van Iris Aper werd vorige week terug aan de Zuid gezet, zonder fietsketting.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio