Tornado richt zware schade aan op grens België-Luxemburg, ook spectaculaire windhoos in Amsterdam

Video: Twitter

In het dorpje Pétange in het Groothertogdom Luxemburg heeft vrijdagavond een groot onweer gewoed. De storm veroorzaakte een tornado die veertien personen verwondde. Twee van hen raakten zwaargewond. Ook de materiële schade was groot. “Het weer wordt overal gek”, aldus de amateurfotograaf die de tornado kon filmen. Dat ondervonden ook de inwoners van Amsterdam. De Nederlandse hoofdstad werd getroffen door een krachtige windhoos.

Bascharage en Käerjeng, vlakbij de Belgische grens, werden rond 17.30 uur getroffen door een tornado. Op beelden op sociale media is te zien dat daken en schouwen door de krachtige wind werden afgerukt. Andere beelden tonen afgerukte bomen, beschadigde voertuigen en door puin geblokkeerde wegen. De windstoten haalden een pieksnelheid van 128 km/uur, aldus de weerdienst. “Zoiets hadden we nog nooit gezien”, aldus de dorpsbewoners aan de pers.

In de twee gemeenten raakten volgens de Luxemburgse regering 160 huizen beschadigd of werd het dak afgerukt. Er zijn tenten voor de burgers die door de tornado dakloos geraakt zijn. De politie heeft zijn aanwezigheid in die dorpen versterkt.

Op een paar minuten tijd kregen politie en brandweer meer dan 1.000 noodoproepen binnen.

Amsterdam

Ook Amsterdam werd vrijdagavond getroffen door stormachtig weer. Een windhoos raasde over de stad wat tot enige schade leidde. Het leverde vooral spectaculaire beelden op.

Video: Twitter/Reuters

bekijk ook

Tornado raast in de buurt van Belgische grens met Duitsland: 32 huizen beschadigd en 2 gewonden

Corrigeer

MEER NIEUWS