Hanne Claes sloopt in Brussel limiet op 400 meter horden en mag naar WK

Hanne Claes sloopt in Brussel limiet op 400 meter horden en mag naar WK

Foto: Photo News

Hanne Claes heeft zich zaterdag op een atletiekmeeting in het Koning Boudewijnstadion in Brussel geplaatst voor het WK in Doha. Ze won de 400 meter horden in 55.92, terwijl de limiet 56.00 bedraagt.

Dit seizoen lukte het Claes voorlopig nog niet echt om haar draai te vinden. Haar beste tijd van 2019 stond tot op vandaag op 56.37, terwijl haar persoonlijk record 55.20 bedraagt. Op een nochtans winderige Heizel toonde ze zaterdag dat de vorm er ondertussen wel is en plaatste ze zich voor Doha. De tweede plaats ging naar voormalig Europees juniorenkampioene Nenah De Coninck in 58.56.

Claes is de elfde Belgische atleet die zich plaatst voor Doha. Koen Naert en Bashir Abdi zegden inmiddels af, en dus blijven er nog negen landgenoten over. Naast Claes gaat het om Nafi Thiam, Cynthia Bolingo, Anne Zagré, Claire Orcel, Isaac Kimeli, Robin Hendrix, Ben Broeders en Thomas Van der Plaetsen.

De broers Borlée verging het minder goed in Brussel. Dylan Borlée haalde het in een matige 46.60, broer Kevin moest zelfs vrede nemen met 47.02. Het is voor de nummer twee van het EK in Berlijn vorig jaar de traagste chrono in twaalf jaar tijd. Op de Europabeker atletiek in het Noorse Sandnes was overigens niet iedereen opgezet met de deelname in Brussel van de Borlées en Claes, die er in Noorwegen niet bij waren.

De Grande, nog altijd niet van leukemie verlost, wordt achtste op 3.000m

Lindsey De Grande maakte zaterdag op het EK atletiek voor landenteams in het Noorse Sandnes een opvallende comeback. De Belgische recordhoudster op de 1.500 meter in zaal werkte haar eerste internationale competitie af sinds ze in 2011 geconfronteerd werd met leukemie, een ziekte die ondertussen onder controle is maar nog niet verdwenen. Ze werd achtste op de 3.000 meter.

Het werd een tactische 3.000 meter met een traag begin en een spetterende laatste kilometer, waarin De Grande als achtste finishte in 10:01.30. “Ik ben blij dat ik in de laatste ronde nog twee concurrentes heb ingehaald”, reageerde De Grande. “Op de bruuske versnelling op 1.000 meter van het einde had ik niet echt een antwoord. Daar ben ik nog niet op getraind. De zwaarste trainingen komen nog amper aan bod, omdat mijn lichaam daar nog niet klaar voor is. Ik ben een klein beetje ontgoocheld, maar aan de andere kant is het mooi om hier te zijn nadat ik nog maar enkele maanden in competitie uitkom.”

De Grande bleef tijdens haar ziekte altijd lopen, de laatste maanden kon ze de intensiteit opdrijven. “Ik merk dat dit nog altijd hetgene is waar ik gelukkig van word. Voor dit soort wedstrijden doe ik het. Hopelijk volgen er nog selecties, maar het kan altijd de laatste zijn. Ik probeer er dus zo veel mogelijk van te genieten.”

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.