Twee brandweermannen omgekomen en vier gewonden na zware uitslaande brand in Beringen

In het Limburgse Beringen is in de nacht van zaterdag op zondag een zware brand ontstaan in een leegstaande woning. Het vuur sloeg over naar andere panden. Bij de brandweer zijn twee dodelijke slachtoffers gevallen. Dat maakte zonecommandant Bert Swijsen bekend. Vier anderen raakten gewond.

rrln

De brand brak rond 02.10 uur uit aan de Koolmijnlaan in een leegstaande woning. “Wat aanvankelijk een gewone brand leek die we konden blussen, is omgeslagen naar een flash over waarbij de brand opnieuw aanwakkerde”, aldus burgemeester Thomas Vints (CD&V). De vlammenzee verspreidde zich later echter over het hele woningblok.

© phu

“Er werden bijkomende ploegen opgeroepen vanuit de dichtstbijzijnde kazernes van onze zone, Heusden-Zolder en Tessenderlo”, aldus zonecommandant Bert Swijsen. “Terwijl de interventieploegen het gebouw binnendrongen om de brand te bestrijden, heeft zich een ontbranding van de hete rookgassen in het gebouw voorgedaan. Onmiddellijk werd het sein gegeven zich zo snel mogelijk terug te trekken. Een aantal collega’s heeft zich niet tijdig in veiligheid kunnen brengen. Door de hitte en de drukgolf stortte een deel van het gebouw in. Bij de evacuatie bleek dat er twee collega’s vermist waren.”

Dodelijke slachtoffers

Nadat een deel van het gebouw was ingestort, werd het medisch rampenplan afgekondigd. Er kwam versterking van andere brandweerposten in de zone Zuid-West Limburg en van twee andere hulpverleningszones in Limburg. Vier brandweermannen van de zone Zuid-West Limburg raakten gewond. Het ging om drie lichtgewonden en een zwaargewonde. De lichtgewonden zijn met een rookintoxicatie naar het ziekenhuis van Heusden-Zolder overgebracht. Zij hebben inmiddels het ziekenhuis verlaten. De zwaargewonde is naar Leuven vervoerd. Zijn toestand zou stabiel zijn.

© phu

“Tijdens de zoekactie met de maximale inzet van alle collega’s werden de twee vermiste brandweermannen helaas levenloos teruggevonden. Onze eerste bezorgdheid gaat naar alle families van de slachtoffers. Alle families zijn op de hoogte gebracht en we proberen ze zo goed mogelijk bij te staan. Alle slachtoffers zijn van de post Heusden-Zolder”, aldus Swijsen. Het gaat om “twee jonge papa’s”, zo werd gemeld tijdens een persconferentie over de brand. Het waren mannen van 37 en 42 jaar, beiden vrijwillige brandweermannen.

Het korps van Heusden-Zolder telt 16 beroeps- en 59 vrijwillige brandweermannen.

“Zware slag”

Voor alle brandweermannen die op de interventie aanwezig waren, was er opvang. “Ons eigen FiST-team, Fire Stress Team, zorgt voor psychologische ondersteuning. We krijgen steun van het DSI, de dienst sociale interventie, van het Rode Kruis en van slachtofferhulp van de politie. Dit is voor de betrokken families, maar ook voor de hulpverleningszone een zware slag waarvan iedereen zal moeten bekomen. We vragen iedereen dan ook om er sereen mee om te gaan”, vertelt de zonecommandant.

De oorzaak van de vlammenzee is nog niet duidelijk. Er is een gerechtelijk onderzoek gestart. Het parket van Limburg houdt alle pistes open in het onderzoek. “Omdat er momenteel nog wordt nageblust, zullen het gerechtelijk lab en een branddeskundige hun onderzoek maandagnamiddag voortzetten”, zegt Pieter Strauven van het parket van Limburg

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Niet eerste keer brand in woning

Het zou al de derde keer zijn dat er brand uitbrak in de leegstaande woning, dat een reputatie als krakerspand heeft. Afgelopen november woedde er een brand nadat een kraker een matras in brand zou hebben gestoken. Het gebouw werd daarop verzegeld en dichtgetimmerd door de brandweer.

Meer over Brand Beringen