Burgemeester Heusden-Zolder: “Deze datum zal voor altijd een zwarte dag zijn voor onze gemeente”

Burgemeester Heusden-Zolder: “Deze datum zal voor altijd een zwarte dag zijn voor onze gemeente”
Beringen -

De zware brand in Beringen kostte aan twee brandweerlieden het leven. Alle twee waren ze van de post Heusden-Zolder, één van de bijkomende ploegen die werden opgeroepen. “11 augustus 2019 zal voor altijd een zwarte dag zijn voor onze gemeente”, aldus burgemeester Mario Borremans.

De brandweer van Beringen werd afgelopen nacht opgeroepen voor een brand in een leegstaande woning. Er werden bijkomende ploegen opgeroepen vanuit de dichtstbijzijnde kazernes, Heusden-Zolder en Tessenderlo. Tijdens de bluswerken vond er een explosie plaats als gevolg van een ontbranding van de hete rookgassen. Daarbij kwamen twee brandweerlieden om het leven, vier anderen raakten gewond. “Alle slachtoffers zijn van de post Heusden-Zolder”, verklaarde zonecommandant Bert Swijsen.

(Lees verder onder de video)

Video: Het Belang van Limburg

Bijzonder hard en bijzonder unfair

Burgemeester Heusden-Zolder: “Deze datum zal voor altijd een zwarte dag zijn voor onze gemeente”
Burgemeester Mario Borremans van Heusden-Zolder. Foto: BELGAONTHESPOT

Het gaat om vrijwillige brandweermannen van 37 en 42 jaar. “Jonge papa’s”, aldus burgemeester van Heusden-Zolder Mario Borremans tijdens een persconferentie. “Het was onwezenlijk vanochtend te moeten vertellen aan die kinderen dat hun papa niet meer thuis komt”, voegde Swijsen eraan toe.

“Ze zijn gestorven terwijl ze een goede daad verrichten, als vrijwillige brandweermannen. Dat is bijzonder hard, bijzonder unfair” aldus Borremans nog. “Ook de andere gewonden zijn uit onze gemeente. Het waren en zijn allemaal kameraden. 11 augustus 2019 zal voor altijd een zwarte dag zijn voor onze gemeente.”

Dit wens je niemand toe

Burgemeester Heusden-Zolder: “Deze datum zal voor altijd een zwarte dag zijn voor onze gemeente”
Burgemeester Thomas Vints. Foto: BELGAONTHESPOT

Burgemeester Thomas Vints (CD&V) van Beringen noemde deze zondag ook een hele zwarte dag voor de geschiedenisboeken van zijn stad. “Ik heb met de brandweermannen gesproken en ook met het team dat als eerste vanuit Beringen ter plaatse was gekomen. Dan zie je dat die verslagenheid heel groot is. Ze hadden nooit gedacht dat dit zou gebeuren. Het leek op een gewone brand, die ze onder controle zouden krijgen en dan gebeurt er zoiets”, zei de jonge burgervader na de persconferentie.

“Iedereen is er zich van bewust met welke gevaren ze bij een interventie geconfronteerd worden, maar dit wens je niemand toe. Je weet dat dit kan gebeuren, maar je hoopt dat je het nooit moet tegenkomen. Ik wil bij deze nogmaals mijn dank uitdrukken aan alle brandweermannen, die hier vandaag geholpen hebben en mijn steun betuigen aan de families en de slachtoffers”, aldus nog Vints.

LEES OOK. Wat is een ‘flashover’, dé schrik van elke brandweerman?

Rouwregister

Maandagmorgen worden er in het stadhuis van Beringen en Heusden-Zolder rouwregisters geopend waar bewoners hun steunbetuigingen kunnen neerschrijven.

De gerechtelijke diensten zijn intussen een onderzoek gestart naar de oorzaak van de brand. In het verleden waren er al brandjes in het leegstaand gebouw aan de Koolmijnlaan in Beringen. “De politie trof er wel eens personen aan. Het gaat echter om een onbewoond pand. We hebben voorlopig geen indicaties dat er voorbije nacht iemand aanwezig was, “ vertelde de burgemeester van Beringen Thomas Vints (CD&V).

bekijk ook

Zware brand in Beringen eist twee dodelijke slachtoffers bij brandweer, vier anderen gewond

Corrigeer

MEER NIEUWS