Vergeet even de lage-emissiezones

FOTO. Oldtimers door Heusdendorp... om van te smelten

Het Oldtimer Treffen in Heusden liet het centrum van de koersgemeente zondag weer aangenaam vol lopen. Kijkers, kenners, genieters en toevallige dorstigen op de terrasjes: ze genoten één voor één van de eindeloze rij oldtimers die de revue passeerden. De rode loper is letterlijk wat ingekort na de voorbije jaren, maar het aanbod blijft indrukwekkend. Van een wagen die aan het Japanse hof heeft gebold, tot het meest recente voertuig van Maggie De Block, mét stevig chassis, aldus master of ceremony Guy De Schuyter. Die was in zijn nopjes was met wat hij voorbij zag komen. "Om van te smelten, en dit keer is het niet van de zon", klonk het.

Het rommelt wat in oldtimerland, en daar heeft de invoering van de lage emissiezones natuurlijk mee te maken. In Heusden waren die gisteren gelukkig niet van kracht. Her en der ook een rode clowns-affiche met Gentse schepen Filip Watteeuw erop, naast zwarte lintjes aan de radio-antennes: het is duidelijk dat de klimaatmaatregelen de keuze voor een oldtimer niet in de hand werken.

Tussen een paar zwarte uitlaatwolken door merkten we toch vooral veel passie en autoliefde bij de trotse bezitters. De blik als de kenmerken van hun speeltje wordt voorgelezen is soms even fotogeniek als het glimmende chroom zelf. 'Speciallekes' waren er meer dan genoeg: een Volvo Amazone met 550.000 km op de teller, voertuigen uit de oorlogsjaren, rechtstreeks geïmporteerd uit lde VS, auto's gekocht in het Oostblok: rariteiten en collectors' items genoeg op het Concours d'Elegance in Heusden. De toppertjes die we noteerden en in ons fotalbum bij elkaar flitsten waren een BMW321 uit 1939, en een Chevrolet met nog tien jaar meer op de teller die gewoon uit Antwerpen afkomstig was.

Heel wat bestuurders maken van hun voertuig een ware 'cult', met accessoires uit de oude doos en aangepaste retrokledij, een modeshow waardig. "Liefhebbers verpanden natuurlijk vooral hun hart aan oldtimers die zo origineel mogelijk zijn gehouden. Liever het roest een beetje behandelen, dan nieuwe stukken te verwerken", vertelt kenner Guy De Schuyter, die liever smelt van een prachtige bolide dan van de zon. De man achter het Oldtimer Treffen op Heusdenkermis maakte al een afspraak voor 2020, omdat hij er "blijvend wil voor zorgen dat er ook op zondag iets te doen is op de kermis."

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio