HBO-topper, nieuwe Belpop en Thomas Vanderveken: dit kan u in het najaar zien op Canvas

HBO-topper, nieuwe Belpop en Thomas Vanderveken: dit kan u in het najaar zien op Canvas

Thomas Vanderveken in ‘Weg van het meesterwerk’. Foto: © VRT - Sylvester Productions

“Bij Canvas gaan we voor topkwaliteit en dat doen we zonder compromissen”, verklaarde netmanager Olivier Goris bij de voorstelling van het najaarprogramma. “Nieuwe binnen- en buitenlandse (fictie)reeksen, documentaires, cultuur, film, sport en vertrouwde programma’s zoals ‘Terzake’ en ‘De afspraak’ moeten garant staan voor de beleving van een waardevol mediamoment.” Canvas wil ook meer en meer aanbod online aanbieden.

Canvas mikt in de eerste plaats niet op de grote massa, toch weet het publiek de zender goed te vinden: het marktaandeel bedroeg het afgelopen seizoen 8,3 procent tegenover 7,7 procent in 2017-2018 en 7,2 procent in 2016-2017.

Uitgesteld en online kijken worden alsmaar populairder. Bij Canvas is uitgesteld kijken ondertussen goed voor een kwart van alle kijktijd. Voor internationale fictiereeksen zoals ‘Leaving Neverland’ en documentaires bedraagt dat bijna of meer dan de helft. Canvas streeft er naar om zo veel mogelijk reeksen meteen integraal aan te bieden, van bij de start op tv en zo mogelijk nog sneller, soms zelfs exclusief op VRT NU. Dat geldt zowel voor eigen producties, zoals ‘Weg van het meesterwerk’, ‘Belpop’ en ‘Wissel van de macht’, als voor internationale topreeksen zoals ‘Sharp objects’ of ‘Das boot’.

HBO-topper, nieuwe Belpop en Thomas Vanderveken: dit kan u in het najaar zien op Canvas
HBO-serie ‘Sharp objects’. Foto: © HBO

In het spoor van Vlaamse meesters

Meteen zijn namen van enkele van de nieuwe programma’s gevallen. In ‘Weg van het meesterwerk’ volgt Thomas Vanderveken met zijn aanstekelijke enthousiasme het spoor van de Vlaamse meesters Bruegel, Rubens en Van Eyck. Annick Ruyts praat in ‘De slapelozen’ vanuit eigen ervaring met lotgenoten als Wim Lybaert, Lize Spit, Frank Vander Linden en Dirk Draulans en experten over slapeloosheid. Xavier Taveirne geeft in de vierdelige reeks ‘Eenzaamheid’ een gezicht aan een van de grote problemen van onze tijd.

Vanaf 22 oktober laat ‘Kinderen van het verzet’ 75 jaar na de bevrijding dertien getuigen aan het woord over de verzetsdaden van hun ouders en hoe ze daar soms zelf mee in werden betrokken. Er komt een tweede reeks van ‘Wissel van de wacht’ van Marc Van de Looverbosch en een nieuwe ‘Belpop’, deze keer over de carrières van Joost Zweegers, Guido Belcanto, Bart Peeters, De Mens en over 40 jaar Ancienne Belgique.

Op de eerste schooldag is de tandem ‘Terzake’-’De afspraak’ er opnieuw. Op 5 september is er in het kader van de 25e verjaardag van ‘Terzake’ een extra lange editie van een uur die focust op de relevantie van het programma vandaag. Vanaf dinsdag 3 september surft Jan Jaap van der Wal opnieuw op de golven van de actualiteit in ‘De ideale wereld’, telkens op dinsdag en donderdag en zowel op tv als online.

HBO-topper, nieuwe Belpop en Thomas Vanderveken: dit kan u in het najaar zien op Canvas
Kathleen Cools en Annelies Beck van ‘Terzake’. Foto: © VRT - Joost Joossen

Woensdagavond serie-avond

Woensdagavond wordt de afspraak voor nieuwe fictie, met telkens twee afleveringen van topseries. Al die reeksen zijn van bij de start op tv meteen integraal te bekijken op VRT NU, soms zelfs in preview. ‘Sharp objects’, een HBO-reeks naar de gelijknamige debuutroman van Gillean Flynn over de getroebleerde journaliste Camille Preaker, opent dat luik. De achtdelige reeks ‘Das boot’ uit 2018 en ‘Perpetual Grace Ltd’, een eigenzinnige ‘neo-noir’ misdaadreeks, volgen. ‘American dynasties: The Kennedys’, een driedelige reeks van CNN, opent de documentaire afspraken op dinsdag.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees