Bart De Wever op persconferentie: “Bij deze draag ik de scepter over aan Jan Jambon”

“Ik beschouw mijn opdracht als informateur als succesvol beëindigd en draag de scepter nu over aan formateur Jan Jambon. Dat heeft Bart De Wever (N-VA) maandagmiddag gezegd op een persconferentie in het Vlaams Parlement. “Als de onderhandelingen goed lopen, zal hij minister-president worden.”

LEES OOK. Gedaan met de woonbonus, een eigen justitiebeleid en een ‘inburgeringscontract’ voor nieuwkomers: hier wil N-VA naartoe (+)

Meteen na die mededeling wisselden Bart De Wever en Jan Jambon symbolisch van stoel, waarna de nieuwe formateur het woord nam. “Ik wil Bart De Wever bedanken voor zijn inspanningen van de voorbije weken, zijn startnota is een zeer sterk uitgangspunt als basis voor de onderhandelingen”, verklaarde Jambon. “Die onderhandelingen gaan we morgen al opstarten. Mijn ambitie is om Vlaanderen naar boven te laten kijken, te laten excelleren. Maar ook letterlijk naar boven kijken: de Scandinavische toplanden moeten een voorbeeld voor ons zijn.”

Daarna herhaalde Jambon nog enkele krachtlijnen van de startnota: “De drempel voor nieuwkomers moet hoger, Vlaanderen moet warm en een sociaal sterk gemeenschapsgevoel hebben, ons onderwijs moet excellentie kweken. Daar begint het bij. Daarnaast willen we de werkzaamheidsgraad ook optrekken richting 80 procent en willen we Vlaanderen koploper maken op het vlak van innovatie.”

Tot slot bedankt de formateur ook nog de partijen CD&V en Open VLD “om in te gaan op onze uitnodiging”. “We beginnen er morgen aan en hopen zo snel mogelijk met een degelijk en sterk regeerakkoord naar buiten te komen.”

Volgens Bart De Wever, die nadat Jambon de zaal had verlaten nog enkele vragen beantwoordde, is een coalitie met Vlaams Belang onmogelijk gebleken, en het is zijn overtuiging dat dat ook in de toekomst zo zal zijn.

LEES OOK. De bocht van N-VA: waarom niet Bart De Wever, maar wel Jan Jambon minister-president wordt (+)

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees