Indaver zet afval van Schotse stad Aberdeen om in energie

Indaver zet afval van Schotse stad Aberdeen om in energie

Foto: shutterstock

Afvalverwerker Indaver en de Spaanse bouwonderneming Acciona gaan samen een afvalenergiecentrale bouwen en uitbaten in het noordoosten van Schotland. Het niet-recycleerbare huishoudelijk afval van onder meer de stad Aberdeen zal er omgezet worden in elektriciteit en warmte. Het totale contract heeft een waarde van 400 miljoen euro, zo meldt Indaver.

Accfiona is de leidende partij voor het project. De Spaanse onderneming zal de centrale bouwen. Indaver zal vervolgens zorgen voor de uitbating en het onderhoud ervan gedurende twintig jaar.

De centrale zal naar verwachting tegen januari 2022 in gebruik worden genomen en tegen augustus 2022 volledig operationeel zijn. Er zal elk jaar zowat 150.000 ton huishoudelijk afval uit Aberdeen City, Aberdeenshire en Moray Councils worden verwerkt. Indaver verwacht op de site een veertigtal voltijdse banen te creëren.

“Het NESS-project is een uitstekend voorbeeld van de circulaire economie doordat het Aberdeen, Aberdeenshire en Moray een duurzame en energie-efficiënte oplossing biedt om niet te recycleren afval te verwerken”, stelt Paul De Bruycker, de CEO van Indaver. “Met NESS zullen we zoveel mogelijk materialen en energie terugwinnen uit de afvalstromen die we verwerken, en zo waarde creëren uit het afval.”

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees