Politie deelt foto van voortvluchtige crimineel, maar moet snel bijsturen: “Hem uitlachen is strafbaar”

Politie deelt foto van voortvluchtige crimineel, maar moet snel bijsturen: “Hem uitlachen is strafbaar”

Foto: Politie Gwent

De politie van het Welshse Gwent waarschuwt Facebook-gebruikers dat het strafbaar kan zijn om gezochte criminelen uit te lachen op de socialenetwerksite. De aanleiding daarvoor is het bijzondere kapsel van een 21-jarige voortvluchtige.

Het was met de beste bedoelingen dat de politie van Gwent op 7 augustus de foto van de 21-jarige Jermaine Taylor op Facebook postte. De man was veroordeeld tot drie jaar cel in een drugszaak en op 10 december 2018 onder strenge voorwaarden vrijgelaten. Die voorwaarden heeft hij geschonden, en dus moet Taylor weer naar de gevangenis. Maar de politie heeft er geen idee van waar hij is.

De opsporingsfoto werd gedeeld om tips te krijgen van mensen die de man gezien konden hebben, maar had een omgekeerd effect. De foto werd massaal gedeeld en leuk gevonden omdat het kapsel van de kalende man door velen erg grappig gevonden wordt. Ze reageren massaal met mopjes en woordspelingen. “Schuif zijn datum van vrijlating verder achteruit dan zijn haarlijn, dat zal hem leren”, schreef bijvoorbeeld iemand.

Maar online iemand uitlachen is strafbaar, reageerde de politie intussen op de vele berichten. “Denk eraan dat het tegen de wet kan zijn. Ons advies is om zo voorzichtig te zijn op sociale media als je in andere communicatie zou zijn. Je riskeert een onderzoek door de politie als je iets beledigend over iemand schrijft.”

Corrigeer

RECENT NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees