"André Greipel beloofde al volgend jaar zeker aan de start te komen"

FOTO. Belgisch kampioen Tim Merlier zet de tricolore kroon op een mooie koersnamiddag

De ontgoocheling om de afwezigheid van spurtbom André Greipel was iets voor zessen doorgespoeld, toen Belgisch kampioen bij de profs Tim Merlier (Corendon Circus) zich probleemloos naar de eindzege spurtte in de Tramstraat. "Het zou toch mooi zijn als..." opperden de organisatoren toen een kopgroepje van elf met daarin de tricolore trui van de veldrijder de laatste ronde inzette. Hun wens werd ingewilligd met alweer een mooie naam op de erelijst. Het podium kleurde overigens compleet Belgisch, met Roy Jans en Wesley Van Dyck op de tweede en derde plaats. André Greipel van zijn kant beloofde aan secretaris Bart Clauwaert stellig dat hij er in 2020 zeker bij is. Alleen zijn fiets haalde dit jaar Heusdenkoers.

De belangstelling voor het wereldkampioenschap der kermiskoersen was groot, al waren er naar schatting wel een paar duizend toeschouwers minder dan de voorbije jaren. Pas in de slotrondes was het drummen in de finale rechte lijn in de Tramstraat. Opvallend was dan weer dat veel mensen langs het parcours een feestje bouwden, met geïmproviseerde drankenstandjes en vriendengroepjes. Een tricolore trui aan het raam, of een open garagepoort met wat accommodatie voor een drankje en een hapje:  het sein voor een bescheiden koersfeestje met garantie op gratis spektakel tijdens de drieëntwintig passages van het kleurrijke peloton. Ook aan woonzorgcentrum Kouterhof was er opnieuw een minidorp, waar je met een cava, een stukje vlaai of een hotdog kon socializen. De bejaarde residenten waren dit jaar voorzien op een fikse bui vanonder een halfopen tent. Gelukkig bleef het op een paar harde druppels in de laatste minuten van de koers na, helemaal droog langs het parcours.

In onze fotoreeks vindt u behalve een reeks beelden uit de koers zelf ook de officiële huldiging van de top-3 inclusief de champagnedoop van het publiek, de overhandiging van de cheque ten voordele van het tuinproject van het revalidatiecentrum van het UZ Gent, en het eerbetoon aan Willy Hamerlinck, die ondanks zijn hoge leeftijd toch voor het podium verscheen tijdens de ceremonie van de koers met zijn naam. Minister van staat Herman De Crooo, steevast op de afspraak in Heusden, overhandigde hem prompt de fles champagne die hij zelf voor zijn 82ste verjaardag kreeg uit handen van zoon Fred Hamerlinck. 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio