Rik Torfs licht toe

Algemeen misverstand: “De Onbevlekte Ontvangenis betekent niet dat Maria geen seks had”

Algemeen misverstand: “De Onbevlekte Ontvangenis betekent niet dat Maria geen seks had”

Heel wat Vlamingen hebben donderdag vrijaf omdat we dan Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart vieren. De perfecte aanleiding om een van de grootste misverstanden over Maria de wereld uit te helpen. “De uitdrukking Maria, onbevlekt ontvangen, heeft niets te maken met seks. Alles met de erfzonde”, licht professor kerkelijk recht Rik Torfs toe.

“We moeten naar het Oude Testament”, zegt Rik Torfs. “Naar de eerste mensen, Adam en Eva. Zij mogen van God in de Tuin van Eden, het aards paradijs, leven. Op één voorwaarde: van de appelen van de boom van de kennis van goed en kwaad moeten ze afblijven. Maar de slang in de tuin verleidt Eva en zij port op haar beurt Adam aan om samen toch een verboden appel te consumeren.”

Verjaagd

Gevolg: God is furieus. Hij geeft de mens alles, met één klein verbodje en dan schenden ze dat toch. God grijpt meteen in. Adam en Eva worden uit het aards paradijs verjaagd. En hij doet er nog een schepje bovenop: alle mensen die na hen komen, raken dat paradijs ook nooit meer binnen. Want in elke mens zal er wel iets slecht zitten. Alle mensen worden voortaan geboren met de erfzonde. Anders gezegd: alle mensen zijn bevlekt ontvangen.

“Maar dan wil God zijn zoon op aarde laten geboren worden”, zegt Torfs. “Probleem: de zoon van God kan toch niet geboren worden uit een vrouw die bevlekt is met de erfzonde. Oplossing: God laat eerst een vrouw volledig zonde-vrij geboren worden. De keuze valt op Maria, zij is Onbevlekt Ontvangen; zo schrijft de evangelist Matthëus het. Maar hij bedoelde dus allerminst dat Maria geen seks had.”

Toch maagd?

Wacht eens even. Als Maria dan toch seks had … waarom spreken we dan van de maagd Maria? “Dat was een staande uitdrukking ten tijde van de kerkvaders”, zegt de professor. “Van een heel bijzonder iemand werd gezegd dat hij of zij geboren was uit een maagd. Daarom werd gezegd dat Christus geboren was uit de maagd Maria.”

LEES OOK. In de naam van de vader, de zoon en het verlengde weekend: waarom we zo uitkijken naar die extra vrije dagen

Corrigeer

MEER NIEUWS