Gediskwalificeerd omdat ze hand in hand over meet komen: derde wint olympisch testevent triatlon

Gediskwalificeerd omdat ze hand in hand over meet komen: derde wint olympisch testevent triatlon

Flora Duffy uit de Bermuda’s heeft donderdag het olympisch triatlontestevent in Tokio gewonnen. De tweevoudige wereldkampioene (2016-2017) kwam nochtans pas als derde over de meet.

Ze profiteerde van de diskwalificatie van de Britten Jessica Learmonth en Georgia Taylor-Brown, die hand in hand finishten. Dat wordt echter niet toegelaten door de Internationale Triatlonfederatie (ITU). Regel 2.11.f uit het reglement stelt immers het volgende: “Atleten die op een slinkse manier een gelijkstand forceren, waarbij geen moeite gedaan werd om hun eindtijden van elkaar te onderscheiden, worden gediskwalificeerd.

De Belgische deelneemster Claire Michel eindigde op de 31e plaats.

Wegens de hitte in de Japanse hoofdstad werd het loopgedeelte met vijf kilometer ingekort. Duffy legde de 1.500 m zwemmen, 40 km fietsen en 5 km lopen af in 1u40:19. De tweede plaats ging naar de Italiaanse Alice Betto, die finishte op 35 seconden (1u40:54). De Britse Vicky Holland, derde op 52 seconden (1u41:11), vervolledigde het podium.

Het olympisch testevent bij de mannen, met Jelle Geens en Marten Van Riel, vindt vrijdagochtend plaats vanaf 7u30 plaatselijke tijd (00u30 Belgische tijd).

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.