Amerikaanse talkshow krijgt boete van 350.000 euro voor grap over “presidentieel alarm” van Trump

Amerikaanse talkshow krijgt boete van 350.000 euro voor grap over “presidentieel alarm” van Trump

Foto: AP

De Amerikaanse talkshow ‘Jimmy Kimmel Live!’ krijgt een zware boete van omgerekend zo’n 350.00 euro, omdat bij een grap driemaal het geluid van het “presidentieel alarm” werd nagebootst. Dat heeft regulator FCC beslist.

De Verenigde Staten voerden vorig jaar op 3 oktober een test uit van het nationale waarschuwingssysteem, dat kan gebruikt worden bij raketaanvallen, natuurrampen of terroristische aanslagen. Zo kregen 200 miljoen Amerikanen een “presidentieel alarm” op hun smartphone. De president beslist namelijk over het al dan niet gebruiken van het systeem.

Diezelfde avond grapte talkshowhost Jimmy Kimmel in zijn programma dat “het een slecht idee is om president Trump berichten naar alle Amerikanen te laten sturen”, met een valse filmtrailer als bewijs.

Video: YouTube

Door de alarmtoon te simuleren, overtrad de talkshow nationale uitzendregels, aldus regulator FCC. Dat verbod bestaat “om verwarring bij echte rampen te vermijden. Daarom moet ABC, de zender die ‘Jimmy Kimmel Live!’ uitzendt, nu een boete van 395.000 dollar (ongeveer 356.000 euro) betalen.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees