Mathieu van der Poel over “het probleem van de meeste sprinters” nadat hij fluitend wint: “Ik zeg dat ook vaak als ik koers kijk”

Mathieu van der Poel over “het probleem van de meeste sprinters” nadat hij fluitend wint: “Ik zeg dat ook vaak als ik koers kijk”

Foto: REUTERS

Mathieu van der Poel spurtte donderdag naar de ritzege en de leidersplaats in de openingsrit in de Arctic Race of Norway. Alsof het niets was, want de Nederlander won met overmacht de sprint van een uitgedund peloton. Na afloop legde hij uit hoe dat kwam.

LEES OOK. Mathieu van der Poel herbegint wegcampagne met ritzege in Arctic Race of Norway

In zijn eerste wegwedstrijd sinds zijn zege in de Amstel Gold Race haalde hij het na 181 kilometer met een indrukwekkende uithaal in het slot. Zo haalde de Nederlander het van zijn landgenoot Danny van Poppel en de Italiaan Andrea Pasqualon.

“Ik wist dat mijn vorm vrij goed was”, reageerde Van der Poel. “Anders win je geen wereldbeker (in het mountainbike in het Zwitserse Lenzerheide, red.). Maar ik was nog steeds een beetje verrast door het gevoel dat ik had. Ik deed het goed met de mountainbike, maar het was moeilijk om te zeggen of ik het ook zou kunnen in een lange wedstrijd. Er waren vraagtekens over het feit of ik die lange afstand wel zou aankunnen, maar ik voelde me beste oké.”

Van der Poel was naar eigen zeggen verrast dat hij de benen had om met een stevige sprint naar de zege te spurten. Al op 250 meter van de finish zette hij zijn inspanning in. De rest van het peloton raakte nooit meer in het wiel van de Nederlandse kampioen.

“Het probleem van de meeste sprinters is dat ze altijd een beetje te lang wachten”, aldus Van der Poel. “Ik zeg dat ook vaak als ik koers kijk op televisie. En dan zijn ze verrast dat er iemand vroeger begint te sprinten. Dat was hier ook het geval. Je moet durven en je sprint van iets verder aangaan. Als je wacht tot de laatste 150 meter is het moeilijk om te winnen. Ik weet ook niet waarom sprinters zo lang wachten. Ik weet perfect wanneer ik mijn sprint kan inzetten. Het is beter om je eigen sprint te rijden, dan te wachten tot iemand anders aangaat.”

Mathieu van der Poel over “het probleem van de meeste sprinters” nadat hij fluitend wint: “Ik zeg dat ook vaak als ik koers kijk”
Foto: Photo News

Lutsenko

Van der Poel is leider in Noorwegen, maar verwacht een zware strijd om de gele trui te behouden met een finish bergop (3,5km tegen 11,8 percent) in rit drie. “Normaal wordt dat iets te zwaar voor mij”, denkt de Nederlander van Corendon-Cirus. “ Er zijn hier een aantal sterke klimmers, vooral Alexey Lutsenko. Ik denk dat hij de favoriet voor de eindzege is.”

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.