Twaalf uur rondjes lopen door Wontergem

Joris Beaumon, Jeanine Galle & Lieven Tack in de studio van Radio Tequila. Foto: Roland Aerssens

Deinze / Nevele - Joris Beaumon (44) uit Wontergem bereidt zich voor op een heldhaftige stunt. Hij neemt eind september deel aan de Spartathlon in Griekenland, met zijn 246 kilometer de bekendste en hardste ultraloop ter wereld. Hij doet dat voor het goede doel, nl. voor de actie Back on Track van de Deinse tienkamper Thomas Van der Plaetsen. Thomas komt trouwens persoonlijk het startschot geven om 19.30 u. Iedereen die wil kan zaterdagavond rondjes komen lopen in Wontergem. Afspraak daarvoor in parochiezaal Terdonck in de Terdonckstraat. Er is parkeergelegenheid aan de kerk van Wontergem. Het Lucien Buyssecomité heeft een heus supportersdorp gebouwd, waar Joris om de veertig minuten zal voorbijkomen.

Het startschot van de loop wordt gegeven om 20 u. Iedereen is welkom om mee te lopen of te fietsen, wanneer en hoelang hij of zij zelf verkiest. Het lokaal toertje is iets minder dan 6 km lang. Joris zelf loopt tegen ongeveer 11 km per uur. Er is onderweg water en versnapering voorzien en voor de 'diehards' is er zondagochtend zelfs mogelijkheid tot ontbijt. Sponsoring kan door te storten op onderstaande rekening of door een donatie op zaterdagavond. Ook alle opbrengst van de zaterdagavond dient als rechtstreekse bijdrage. 

Echtgenote Evelien en de kids bouwen, samen met het Lucien Buysse comité, een heus supportersdorp waar Joris om de veertig minuten passeert. Je kan er genieten van de lokale Buysseburger, voor de gelegenheid ‘Joris burger’ herdoopt’, en het Buyssebiertje en natuurlijk de Wontergemse gezelligheid. Wie zin heeft, kan ook even meelopen, fietsen, skeeleren, steppen,….

Joris Beaumon: ‘Een kwarteeuw geleden trok ik voor het eerst deftige loopschoenen aan. Wat begon als een toerke rond de Gentse Watersportbaan om mijn gezondheid een beetje op peil te houden, groeide uit tot een echte passie. Ik merkte al snel dat vooral langere afstanden mijn ding zijn... 20 km, een marathon, en nog één en nog één, een marathon onder de magische drie uur, en nog wat sneller, en verder, ... met als (voorlopig) hoogtepunt een tweede plaats op het Belgisch Kampioenschap 100 km duurloop op 9 juni 2019 in 6u58.’ 

‘Mijn volgende uitdaging is er eentje die tot de verbeelding spreekt van elke ultraloper. Ik wist me te kwalificeren voor dé Spartathlon, een ultraloop van 246 km van Athene naar Sparta in maximum 36 uur. Mmaar het mag natuurlijk ook wat sneller. De Spartathlon 2019 start op vrijdag 27 september om 7 u. aan de Akropolis in Athene. ‘

Spartathlon

In de Spartathlon betreft moeten de deelnemers binnen de 36 uur van Athene naar Sparta lopen, goed voor een afstand van 246 kilometer. Deze afstand zou de Griekse boodschapper Phidippides in het jaar 490 voor Christus tijdens de eerste Perzische Oorlog afgelegd hebben. Begin jaren ‘80 werd zijn route door Engelse atleten gereconstrueerd en dat was het begin van de Spartathlon. De deelnemers vertrekken om 7 uur ’s morgens en de bedoeling is dat ze om 19 uur ’s anderendaags toekomen in Sparta. Er kunnen slechts 390 lopers deelnemen en hiervan haalt gemiddeld een derde de finish. De weersomstandigheden zijn hard. Zo kunnen de temperaturen oplopen tot 30 graden Celsius, maar op de Sangaspas, een bergpas van meer dan 1.000 kilometer hoogte, kan het ferm koud zijn. Muziek beluisteren is verboden en van de 75 controleposten zijn er slechts een paar waar hulp toegelaten is.

Om zich verder hierop voor te bereiden, wilde Joris deze zomer nog eens een lange duurloop doen. Gezien er in België niet veel dergelijke duurlopen zijn, organiseer hij er dan zelf maar eentje in en rond zijn hometown Wontergem. Joris start zaterdagavond 17 augustus om 20 uur en loopt tot zondagmorgen 8 uur rondjes van ongeveer acht kilometer doorheen Wontergem.

Back on Track

Joris nogmaals: ‘Ik vind het ook belangrijk mijn sportieve geluk te koppelen aan een mooi doel. Met mijn deelname aan de Spartathlon wil ik daarom geld inzamelen om Back on track ( www.backontrackfoundation.com) te steunen, het fonds dat tienkamper en Deinzenaar Thomas Van der Plaetsen oprichtte om kankerpatiënten te ondersteunen tijdens hun revalidatie.  Wie graag helpt kan een bedrag naar keuze storten op BE60 9730 2758 0770. Door bv een bedrag van 10 cent per km te sponsoren, draag je al jouw steentje bij.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio