Indrukwekkende erehaag begeleidt overleden brandweermannen op hun laatste tocht

Video: Zahra Boufker

Heusden-Zolder / Beringen -

Zaterdag werd in de brandweerkazerne van Heusden-Zolder een laatste eer bewezen aan de twee brandweermannen die zondag om het leven kwamen bij een brand in Beringen. Beide mannen werden daarbij geëerd met een postuum ereteken voor ‘moed en zelfopoffering’. De twee werden begeleid door honderden rouwende collega’s uit het hele land die een indrukwekkende erehaag vormden tijdens hun allerlaatste tocht naar de kazerne, waar vervolgens de emotionele uitvaartplechtigheid plaatsvond.

De lichamen van Chris Medo (42) en Benni Smulders (36) werden met twee brandweerwagens langs de erehaag voor een laatste keer naar hun kazerne gebracht waar hun familie, vrienden, korpscollega’s en hoogwaardigheidsbekleders op hen zaten te wachten. Onder hen minister van Binnenlandse Zaken Pieter de Crem, provinciegouverneur Herman Reynders, verschillende Limburgse burgemeesters en korpsoversten van de naburige brandweerkorpsen.

Aan het begin van de plechtigheid kregen de twee omgekomen mannen van minister De Crem het Burgerlijk Kruis eerste klasse voor moed en opoffering. Buiten stond een groot scherm opgesteld waar de honderden brandweermannen en -vrouwen uit het hele land de ceremonie konden volgen.

De twee brandweermannen kwamen in de nacht van zaterdag op zondag om het leven toen ze bijstand leverden aan het brandweerkorps van Beringen bij een brand in een kraakpand op de Koolmijnlaan in Beringen. De twee mannen raakten niet meer op tijd uit het kraakpand toen er een flashover plaatsvond.

LEES OOK. Familie in shock na overlijden brandweermannen: “Ze zijn samen vertrokken, en zullen nu voor altijd samen blijven” (+)

“Als een ploeg uit de Champions League”

“Zaterdagnacht vertrok de brandweer van Heusden-Zolder als ondersteuning van onze collega’s in Beringen naar een brandje op de Koolmijnlaan in Beringen”, zo getuigde Bart Claes, coördinator van de brandweerkazerne van Heusden, tijdens de herdenkingsplechtigheid. “Aan boord van onze Alfa 22 bevond zich een sterk team. De aanvalsploeg uit drie man met Chris, Benni en Arno was voor ons de ploeg uit de Champions League. Beter getraind, gemotiveerd en bekwaam kon je ze niet vinden.”

“Als iemand in het korps voor zondag had gezegd Chris, Benni en Arno zijn binnen, zou het antwoord steevast zijn: topteam, dat komt goed. Als men mij nu of over vijftig jaar deze vraag zou stellen zou ik nog zeggen: topteam, dat komt goed”, voegde Claes nog toe.

Dochter neemt het woord

De vrouw van Benni Smulders liet tijdens de ceremonie een boodschap voorlezen, en ook de dochter van Chris Medo nam kort het woord.

(Lees verder onder de video)

LEES OOK. Emoties komen los bij collega van overleden brandweermannen: “We moesten rennen voor ons leven”

“Dit raakt ons allemaal”

Het overlijden van de twee brandweermannen heeft ook een diepe wonde geslagen bij de inwoners van Heusden-Zolder. “Dit doet pijn. Brandweermannen staan dag en nacht voor ons klaar. Het is een roeping”, zo zei burgemeester Mario Borremans. “Voor de partners, de kinderen en hun familie is dit een verlies. Maar ook bij de collega’s van de brandweer komt dit verlies hard aan. Dit raakt ons allemaal. De hele gemeente Heusden-Zolder rouwt mee. Elf augustus zullen we blijven herinneren als de dag dat twee brandweermannen hun leven gaven bij een actie bij de collega’s in Beringen. En dat vergeten we nooit.”

De burgemeester bracht ook hulde aan de hulpdiensten die tijdens de fatale nacht hun job tot een goed einde brachten, ondanks het verlies van hun collega’s. Zondagnamiddag vindt er nog een stille mars plaats in Beringen.

LEES OOK. 12.000 van de 18.000 brandweerlui zijn vrijwilligers: “Bankdirecteur of fabrieksarbeider, in het vuur strijden ze zij aan zij” (+)

Indrukwekkende erehaag begeleidt overleden brandweermannen op hun laatste tocht
Chris Medo (42) en Benni Smulders (37) laten twee echtgenotes en zes kinderen na. Foto: rr
Corrigeer

NIEUWS