Nieuw toekomstig toptalent voor België? Voormalig Formule 1-rijder deelt foto van kartende zoon

Nieuw toekomstig toptalent voor België? Voormalig Formule 1-rijder deelt foto van kartende zoon

Belgische motorsportfans, hou de naam Dayton Coulthard de komende jaren in de gaten. De zoon van dertienvoudig Formule 1-racewinnaar David Coulthard en de Belgische Karen Minier heeft enige interesse in karting, zo blijkt uit een foto die de oud-piloot zaterdag deelde op zijn Twitterpagina. Of de 10-jarige Dayton zijn vader achterna wil gaan en een carrière in de autosport ambieert, valt af te wachten.

Dayton is de zoon van voormalig Formule 1-rijder David Coulthard en onze landgenote Karen Minier, een Waalse presentatrice die jaren geleden mee instond voor de Waalse Formule 1-verslaggeving op televisie. De twee zijn al 14 jaar samen en trouwden in 2013. Dayton werd enkele jaren eerder geboren: hij kwam ter wereld op 20 november 2008, amper 18 dagen nadat DC zijn allerlaatste Formule 1-race had gereden. De link met ons land is alvast duidelijk zichtbaar op de kart van de jonge Dayton: op de carrosserie hebben zowel de Schotse als de Belgische vlag een prominente plaats gekregen.

Nieuw toekomstig toptalent voor België? Voormalig Formule 1-rijder deelt foto van kartende zoon
Foto: @davidcoulthardf1

Volgende generatie

“Kijken naar de volgende generatie van de Coulthards”, schreef vader David zaterdag op zijn Instagramverhaal. Zoon Dayton reed toen rondjes op het kartcircuit van Little Rissington in Engeland. Daar kreeg hij bovendien tips van nog een andere ervaringsdeskundige: de 16-jarige Jack Doohan, een Formule 3-piloot uit het talentenprogramma van Red Bull en tevens de zoon van vijfvoudig MotoGP-kampioen Mick Doohan.

David Coulthard was van 1995 tot 2008 actief in de F1 en kwam daarin lange tijd uit voor McLaren, toen nog een absoluut topteam in de Formule 1. De Schot won in zijn loopbaan 13 Grote Prijzen, waaronder tweemaal de befaamde Grote Prijs van Monaco (2000 en 2002) en de Grote Prijs van België in 1999. Coulthard eindigde in 2001 als tweede in het WK - enkel een ongenaakbare Michael Schumacher moest hij toen voor zich dulden - en daarnaast werd DC ook nog viermaal derde in de eindstand.

Vlaamse Leeuw op de wagen

Als Dayton over een tiental jaar in de Formule 1 terecht zou komen, zal hij wellicht niet de enige rijder zijn met Belgische roots. Ook de huidige jonge piloten Max Verstappen (Red Bull), Lando Norris (McLaren) en Lance Stroll (Racing Point) hebben immers Belgische mama’s. Verstappen (21) is van de drie de bekendste: hij won dit jaar al twee Grote Prijzen en is de zoon van de Nederlandse voormalig F1-rijder Jos Verstappen. Zijn moeder is onze landgenote Sophie Kumpen, zelf een karter en tevens de nicht van racepiloot Anthony Kumpen. Verstappen groeide op in het Limburgse Maaseik en heeft zowel de Nederlandse als de Belgische nationaliteit.

De 19-jarige Lando Norris heeft een Britse vader en draagt ook de Britse nationaliteit, maar zijn Belgische moeder Cisca is afkomstig uit de regio rond Sint-Niklaas. Het jonge talent verklaarde vorig jaar dat hij tijdens feestdagen regelmatig in Vlaanderen is om familie te bezoeken, en gaf ook toe dat hij ‘maar een klein beetje’ Nederlands spreekt. Vorig jaar reed Norris tijdens de Formule 2-races in Spa-Francorchamps wel met een Vlaamse Leeuw op zijn wagen.

De Canadees Lance Stroll, die op zijn 20ste al aan zijn derde Formule 1-seizoen bezig is, is dan weer de zoon van de steenrijke zakenman Lawrence Stroll en de Brusselse modeontwerpster Claire-Anne Callens.

Nieuw toekomstig toptalent voor België? Voormalig Formule 1-rijder deelt foto van kartende zoon
Lando Norris met de Vlaamse Leeuw op zijn F2-wagen in Spa-Francorchamps, 2018. Foto: Joe Portlock
Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.