Koen Van Gerven lag voorbije jaren geregeld onder vuur

Bpost moet op zoek naar nieuwe topman, maar die verdient wel minder dan sommige van zijn medewerkers

Bpost moet op zoek naar nieuwe topman, maar die verdient wel minder dan sommige van zijn medewerkers

Het wordt niet evident een goede opvolger voor Koen Van Gerven te vinden. Foto: REUTERS

Koen Van Gerven stopt in februari als CEO van overheidsbedrijf Bpost. Met de loftrompet zal hij niet uitgezwaaid worden. Een blijvend gevolg van een dure overname. Een goede opvolger vinden wordt niet makkelijk.

Dat Van Gerven geen kandidaat is om zichzelf op te volgen, is niet onbegrijpelijk. Van Gerven, die in januari 61 jaar wordt, heeft er een zeer heftige periode op zitten, waardoor het niet evident is dit helse tempo nog jarenlang vol te houden.

De jongste twee jaar kwam hij ook onder vuur te liggen door de overname van het Amerikaanse pakjesbedrijf Radial. Niet alleen ging het om een dure overname (820 miljoen dollar), het bedrijf bleek ook verlieslatend en kampte met hogere kosten dan gedacht. Daarvoor was ook de overname van het Nederlandse PostNL mislukt.

Ook zijn relatie met de vakbonden en het personeel zat niet goed. Het leidde in november tot een brutale staking die afgekocht werd met een vrij duur sociaal akkoord, maar niet kon beletten dat de vakbonden de druk op Van Gerven hoog blijven houden.

Ondanks alle moeilijkheden bleef hij loyaal en hard verder werken bij Bpost, maar hij kon niet beletten dat ook nog eens het personeelsverloop aan de top toenam. Intussen daalt de brievenpost sneller dan verwacht. Terwijl in 2011 dagelijks 12 miljoen brieven werden verstuurd, waren dat er vorig jaar nog 7,7 miljoen.

489.000 euro per jaar

Van Gerven (60) volgde in februari 2014 Johnny Thijs op. Die stapte misnoegd op omdat hij het niet eens was met de looninlevering.

Om diezelfde reden wordt het niet evident een goede opvolger voor Van Gerven te vinden. Zijn basisloon was afgelopen jaar 489.000 euro bruto. Daar komt nog pensioen- en andere voordelen zoals een bedrijfswagen bij. CEO’s van vergelijkbare bedrijven verdienen vrijwel het dubbele én werken ook nog eens met een fiscaal gunstige managementvennootschap. Sommige medewerkers van Van Gerven bij Bpost die nog met oude contracten werken, verdienen meer.

Een opvolger van Van Gerven moet Nederlandstalig zijn, aangezien de voorzitter van de raad van bestuur Franstalig is. Sinds 2015 is het niet langer de ministerraad die de CEO kiest, maar de raad van bestuur van het bedrijf.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees