Philippe Gilbert keert terug naar Lotto-Soudal: “Ze hadden een leidersfiguur nodig”

Philippe Gilbert keert terug naar Lotto-Soudal: “Ze hadden een leidersfiguur nodig”

Foto: BELGA

Philippe Gilbert gaat vanaf volgend seizoen aan de slag bij Lotto-Soudal. De 37-jarige renner neemt op het einde van het jaar afscheid van Deceuninck-QuickStep en tekende een contract voor drie seizoen bij die andere Belgische WorldTour-ploeg. Dat maakte Lotto-Soudal maandag officieel. Voor Gilbert betekent het een terugkeer naar het team waar hij tussen 2009 en 2011 de successen aan elkaar reeg.

LEES OOK. Victor Campenaerts verlaat nu ook officieel Lotto Soudal voor opvolger van Dimension Data: “We hebben dezelfde ambities”

Philippe Gilbert reed de voorbije drie seizoenen in dienst van Deceuninck-Quick Step en won voor de ploeg van Patrick Lefevere onder meer de Ronde van Vlaanderen (2017), de Amstel Gold Race (2017) en Parijs-Roubaix (2019). Maar de onderhandelingen over een nieuw contract sleepten aan en Gilbert werd tot zijn eigen verbazing uit de selectie van de Tour de France gelaten.

Enter Lotto-Soudal, dat bereid was om Gilbert een contract voor drie seizoenen te geven. Tot het einde van zijn carrière dus. Een aanbod dat de 37-jarige Waal niet kon laten liggen. Algemeen manager John Lelangue werkte in het verleden al samen met Gilbert toen die in 2012 naar BMC verhuisde. Bovendien vindt Gilbert in de omkadering van Lotto-Soudal nog heel wat mensen terug met wie hij in 2011 zijn meest voorspoedige seizoen ooit beleefde. Toen won Gilbert in een dolle elf dagen achtereenvolgens de Brabantse Pijl, de Amstel Gold Race, de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. Om daar later dat jaar ook nog de Ronde van België, het BK op de weg, de eerste rit in de Ronde van Frankrijk (en de gele trui), de Clasica San Sebastian, een rit in de Eneco Tour, het BK tijdrijden, de GP de Québec en de GP de Wallonie aan toe te voegen.

Lees verder onder de foto

Philippe Gilbert keert terug naar Lotto-Soudal: “Ze hadden een leidersfiguur nodig”
Foto: Photo News

Philippe Gilbert: “Mijn doelstellingen liggen bij de eendagskoersen en de grote klassiekers”

“Ik wilde sowieso nog koersen. Toen ik wist dat ik bij mijn huidige ploeg slechts voor één jaar kon bijtekenen, was het voor mij duidelijk dat ik wilde veranderen”, verklaart Philippe Gilbert zijn keuze. “De interesse en het project van Lotto Soudal was het duidelijkst. Ik ken uiteraard het huis, veel renners en stafleden zijn mij niet onbekend, ik ken de spirit en zal opnieuw deel uitmaken van een Belgisch project.”

“Ik ben heel blij dat we vrij snel een akkoord gevonden hebben. John Lelangue ken ik van mijn periode bij BMC als iemand die organisatie en discipline hoog in het vaandel draagt en met Marc Sergeant als sportief manager heb ik mijn eerste grote successen geboekt. Mijn doelstellingen liggen in eerste instantie bij de eendagskoersen en de grote klassiekers. Lotto Soudal wordt sterker en sterker, we moeten proberen vechten tegen de absolute topploegen, niet door op voorhand grote ambities uit te spreken maar door resultaten te behalen.”

“Ik heb de voorbije jaren de ploeg van buitenaf bekeken en ik denk dat ze misschien een gebrek hadden aan een leidersfiguur in die koersen. Ik wil de ploeg proberen naar een hoger niveau te tillen, door zelf te presteren, maar ook door de andere renners beter te maken. Het doet me evenzeer plezier als zij zich belangrijk kunnen tonen of kunnen winnen. Een aantal jongens ken ik van bij de nationale ploeg, anderen zoals Wellens en Ewan wonen in de buurt, Maxime Monfort en ik zijn generatiegenoten en tegen anderen koers ik al ettelijke jaren.”

Philippe Gilbert keert terug naar Lotto-Soudal: “Ze hadden een leidersfiguur nodig”
Foto: Photo News

“Discipline en plezier zijn de sleutelfactoren om zo lang profwielrenner te blijven. Ik vertrek nog steeds op hetzelfde uur op training, ik doe wat ik moet doen, sla geen trainingen over,… Dat en een sterk lichaam helpen om op hoog niveau actief te blijven. In de BinckBank Tour, de Vuelta, het wereldkampioenschap en de Ronde van Lombardije wil ik mijn periode bij Deceuninck – Quick Step zo goed mogelijk afsluiten, liefst met nog een overwinning.”

Marc Sergeant: “Zijn leeftijd is een relatief begrip”

Sportief manager Marc Sergeant is uiteraard tevreden met de komst van Philippe Gilbert. Volgens Sergeant is er voor Gilbert een dubbele rol weggelegd bij Lotto Soudal. Enerzijds zijn uitgebreide ervaring meegeven aan de ploegmaats, anderzijds zelf mooie resultaten behalen voor de ploeg.

Philippe Gilbert keert terug naar Lotto-Soudal: “Ze hadden een leidersfiguur nodig”
Foto: Photo News

“Hij heeft ondertussen zoveel ervaring, op één na alle monumenten gewonnen en die kennis kan hij doorgeven aan de huidige ploeg, die hongerig is naar nieuw succes. Zijn leeftijd is een relatief begrip, je bent zo oud of fit als je je voelt. Hij heeft nog steeds een grote bewijsdrang en is een doorzetter, dat is zijn geheim. Qua programma is het altijd een renner geweest die van februari tot oktober actief was. Bepaalde Vlaamse en Waalse klassiekers zijn perfect combineerbaar, om zelf een bepalende rol te spelen of om zijn ervaring door te geven en de ploeg sterker te maken.”

John Lelangue: “Het DNA van de ploeg in de eendagswedstrijden duidelijker in de verf te zetten”

“Er zijn heel wat redenen te bedenken waarom Philippe Gilbert een belangrijke transfer is voor ons. Ten eerste is hij een heel complete leider, door zijn palmares, door de evolutie die hij gemaakt heeft gedurende zijn carrière en door zijn persoonlijkheid. Daarom wilden we hem er heel graag bij om het DNA van de ploeg in de eendagswedstrijden duidelijker in de verf te zetten. Van alle actieve renners heeft hij het grootste palmares op vlak van eendagswedstrijden; hij weet wat er nodig is om te winnen.”

“Ik heb met Philippe gewerkt bij BMC en hem daar leren kennen als een charismatische maar menselijke leider van de groep en motivator voor de jongeren. Jammer genoeg kan hij zijn uitgebreide ervaring niet meer doorgeven aan Bjorg, maar andere renners kunnen heel veel leren van Philippe. Hij geeft heel veel raad aan zijn ploegmaats en probeert hen op sleeptouw te nemen. En zijn offensieve ingesteldheid is uiteraard ook een belangrijke factor.”

“Iedereen weet dat we ons verder willen profileren in de eendagswedstrijden en de etappes tijdens de rittenkoersen, en Philippe heeft al veelvuldig getoond dat hij daarin heel vaak scoort. Na zijn val in de Tour van vorig jaar heeft hij enorm hard gewerkt om opnieuw op het hoogste niveau terecht te komen, met zijn overwinning in Roubaix als beloning. Wij willen streven naar podiumplaatsen en overwinningen, daar gaat het om, al de rest is van geen tel. Daarom moeten we een ploeg bouwen die daaraan kan voldoen. En Philippe kan daar een belangrijke factor in zijn.”

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.