Hier opent eerste bibliotheek voor … daklozen: “Ze lezen blijkbaar graag over financiën en yoga”

Hier opent eerste bibliotheek voor … daklozen: “Ze lezen blijkbaar graag over financiën en yoga”

Maarten Jolie (l.) van Campus Atelier maakte de boekenkast voor bibliothecaresse Charlotte Doolaege en Jan Dendas van Poco Loco. Foto: DVH

Gent -

Een kast waaruit je boeken mag ontlenen zonder bibliotheekkaart of uitleentermijn. In de wijk Nieuw Gent opent de allereerste ‘bib voor daklozen’. En in het assortiment zitten lang niet alleen romans.

De bibliotheek op het Gentse Rerum Novarumplein heeft er een bijzonder boekenrek bij, vlak vóór de ingang. Daklozen kunnen er twee keer per week boeken ontlenen. En daar hebben ze geen bibliotheekkaart voor nodig.

“Ook daklozen lezen graag”, zegt Jan Dendas van ‘aanloophuis’ Poco Loco, een van de initiatiefnemers. “Maar zonder domicilie krijgen ze geen lenerskaart en kunnen ze dus geen boeken ontlenen. Wij willen die leemte vullen. In de stad zijn wel al plekken waar je oude boeken kan meenemen of ruilen, maar die zijn vaak nogal betuttelend.”

Zelfhulpboeken

Het boekenrek telt zo’n honderd afgedankte boeken uit De Krook: romans, enkele kinderboeken en zelfs een reeks zelfhulpboeken. “Blijkbaar is literatuur rond sport, yoga en financiën populair bij daklozen”, zegt Dendas.

Opvallend: de bibliotheek, die volledig op vrijwilligers draait, hanteert geen uitleentermijn. “Boeken moeten gewoon ooit worden teruggebracht”, aldus Dendas. “Dat oogst cynische reacties maar wij zijn ervan overtuigd dat de mensen dat zullen doen.”

Het experiment loopt nog tot midden volgend jaar. “We hopen zo daklozen op te sporen die nog niet bekend zijn bij de Stad. En bij succes denken we aan een uitbreiding in De Krook.”

Vanaf 16 september op maandag (18-19 uur) en zaterdag (11-12 uur). Boeken en vrijwilligers altijd welkom: janpocoloco@gmail.com

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio