Corrigeer
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

De veiling van deze oer-Porsche, die minstens 20 miljoen dollar had moeten opbrengen, ging compleet de mist in.  Photo News

20 miljoen had deze Porsche moeten opbrengen, maar daar stak blunder veilingmeester stokje voor

Hij moest en zou het paradepaardje worden van ’s werelds grootste en duurste autoveiling in Monterey, Californië, deze ‘Type 64’ van Ferdinand Porsche uit 1939. Maar het liep uit op een sisser van formaat.

LEES OOK: Te koop op de grootste autoveiling ter wereld: voor 380 miljoen dollar aan (exclusieve) droomwagens.

Minstens 20 miljoen dollar, dat bedrag hoopte veilinghuis RM Sotheby’s te halen voor deze Porsche avant la lettre, de enige ‘Type 64’ die de wereld nog rijk is. En even leek the sky the limit. De veilingmeester opende de biedingen zelfs op 30 miljoen dollar, waarna het bedrag al snel steeg tot 40, 50, ja zelfs 70 miljoen dollar. Helaas. Mooie liedjes duren niet lang: plots deelde de omroeper mee dat het bod niet ‘seventy’ maar ‘seventeen’ was, niet 70 maar 17 dus. Plots wilde niemand nog een bod uitbrengen en uiteindelijk trok de veilingmeester, de Nederlander Maarten ten Holder, de bolide terug uit de verkoop. Met het schaamrood op de wangen, want volgens tal van aanwezigen lag zijn gebrekkige uitspraak aan de basis van het pijnlijke misverstand. (krs, bloomberg)