Corrigeer
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Trump nam Huawei al in mei in zijn vizier en blaast sindsdien koud én warm.  AP

Huawei krijgt (weer) respijt van Trump

De aangekondigde beperkingen op handel met de Chinese techgigant Huawei worden in de VS opnieuw met 90 dagen uitgesteld. Dat heeft de Amerikaanse minister van Handel Wilbur Ross gezegd in een interview met Fox.

Het is al de tweede keer op korte tijd dat de Trump-administratie de beperkingen met 90 dagen uitstelt. Het ministerie van Handel zei de eerste keer Huawei meer tijd te gunnen om zijn contractuele verplichtingen na te komen aan Amerikaanse telecombedrijven die afhankelijk zijn van apparatuur van het bedrijf. Ook kreeg Huawei extra tijd om software-updates door te voeren bij bestaande toestellen. Huawei, een van de grootste smartphonemakers en leveranciers van netwerkapparatuur ter wereld, verkoopt geen telefoons in de VS, maar maakt wel gebruik van technologie van Amerikaanse bedrijven (zoals het besturingssysteem Android van Google).

Trump zette Huawei in mei van dit jaar op zijn zwarte lijst. Hij verdenkt het bedrijf ervan nauwe banden te onderhouden met de Chinese overheid en beschuldigt Huawei zelfs van spionage, iets wat het bedrijf bij hoog en bij laag blijft ontkennen. (krs, blg)