Te Koop: Studio Skoop

 Te Koop: Studio Skoop

Walter Vander Cruysse in “zijn” cinema Foto: fvv

Gent -

Een jaar voor haar vijftigste verjaardag staat de oudste filmtempel van Gent in de etalage . Vijf bioscoopzalen met 421 zitjes, een legendarisch café en het monumentale pand aan het Sint-Annaplein worden als compleet pakket verkocht aan de hoogst biedende kandidaat.

Walter Vander Cruysse (65), sinds 1983 eigenaar van Studio Skoop, vindt dat hij lang genoeg zijn steentje heeft bijgedragen aan de Gentse cinema om met pensioen te mogen gaan (zie interview hiernaast, red.)

Een jaar al is hij in alle stilte op zoek naar een geschikte kandidaat om zijn levenswerk verder voort te zetten.

Met hem hopen alle Gentse minnaars van “de betere film” vurig dat de nieuwe koper de arthouse bioscoop zal behouden.

Vaste thuis

Een mogelijke kandidaat is Lumière, dat al cinema’s heeft in Leuven en Brussel. Lumière toont alvast interesse “maar niet tot elke prijs.”

Een andere optie is het omvormen van de cinema tot een vaste plek voor het Gentse internationale filmfestival. “Het zou ons een kans bieden om een heel jaar lang te werken rond filmmuziek en educatie”, zegt directeur van Film Fest Gent Marijke Vandeburie in De Standaard.

Ook de Stad Gent is het idee van een vaste stek voor het festival genegen. “Dan kunnen we ons profileren als dé filmstad”, aldus schepen van Cultuur Sami Souguir (Open VLD).

Studio Skoop als nieuwe thuishaven voor het Film Fest zou ook een mooie cirkel sluiten: in 1974 organiseerde Ben Ter Elst, pionier van de Skoop, er immers het “Internationaal Filmgebeuren”, de voorloper van het huidige Film Fest.

INFO

Lees morgen in de krant een interview met Walter Vander Cruysse.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio