Mauri Vansevenant grijpt de macht in de Ronde van de Toekomst, drie Belgen halen top tien in bergrit: “Geweldig”

Mauri Vansevenant grijpt de macht in de Ronde van de Toekomst, drie Belgen halen top tien in bergrit: “Geweldig”

Archiefbeeld. Foto: rr

De 56ste Ronde van de Toekomst heeft een nieuwe leider: Mauri Vansevenant (20). Onze landgenoot werd tweede in de zevende etappe, een bergrit naar La Giettaz, achter de Colombiaan Harold Tejada maar neemt de gele leiderstrui over van Giovanni Aleotti.

LEES OOK. Ploegen staan met profcontract in de rij voor klimtalent Mauri Vansevenant: “Straks zitten we samen met Patrick Lefevere”

Na een welverdiende rustdag, na een rit waarin een aantal bekende namen de Tour de l’Avenir moesten verlaten, was het klimmen geblazen. Onder andere de Côte de Crest-Voland Cohennoz (11,2 km tegen gemiddeld 4,8 procent) en de slotklim naar wintersportdorp La Giettaz (6,6 km tegen gemiddeld 3,7 procent) stonden op het programma van de zevende etappe.

Zes leiders scheidden zich af van het peloton met leider Aleotti. Met naast Mauri Vansevant ook Harold Tejada, Nicolas Prodhomme, Clément Champoussin, Jefferson Cepeda en onze landgenoot Sylvain Moniquet.

Vansevenant, die eerder dit seizoen de Giro Valle d’Aosta won, was de best geplaatste vluchter op 1’20” van de Italiaan. De voorsprong schommelde rond de twee minuten en dus was de zoon van oud-prof Wim Vansevenant (47) constant virtueel leider.

In de zware finale gingen Vansevenant en Tejada ervandoor. De Colombiaan was vervolgens in een sprint met twee iets sneller dan onze landgenoot, maar Vansevenant pakte wel de gele leiderstrui. Moniquet was een knappe vierde achter Champoussin. Aleotti werd op meer dan twee minuten zevende, voor derde Belg van de dag Ilan Van Wilder.

“Geweldig”

“Ik had dit scenario niet voorzien”, vertelde Vansevenant na afloop. “Het was moeilijk om in de juiste ontsnapping te zitten, er komt altijd wat geluk bij kijken. Het was een zware rit, kort maar er werd hard gereden. Het was een strijd, de hele rit. We begonnen met z’n vieren aan de slotklim en uiteindelijk bleven we met twee over voor de zege. We zaten beiden à bloc, maar de spurt verliep fair.”

Onze landgenoot hield de leiderstrui over aan zijn sterke prestatie. “Het is geweldig om de gele trui te nemen in de belangrijkste wedstrijd van het jaar. Ongelooflijk. Ik won de Giro Valle d’Aosta en pak nu de leiderstrui in de Ronde van de Toekomst… Dat is beter dan ik gehoopt had. Ik hoop de trui tot de laatste dag te kunnen behouden, maar het wordt niet makkelijk. Er komen nog drie zware dagen aan, maar we gaan er alles aan doen.”

Voor het klassement hadden Vansevenant en Van Wilder dinsdag al een goede zaak gedaan in de zesde etappe. In die waaier-en regenrit verloren enkele Colombiaanse favorieten, zoals Tejada, Jhojan Garcia en Juan Alba veel tijd. De Engelsman Tom Pidcock moest naar huis na een zware valpartij.

Uitslag:

1. Harol Tejada (COL) in 2u52’32”

2. Mauri Vansevenant (BEL) z.t.

3. Clément Champoussin (FRA) +18”

4. Sylvain Moniquet (BEL) +35”

5. Samuele Battistella (ITA) +2’05”

Stand:

1. Mauri Vansevenant (BEL)

2. Giovanni Aleotti (ITA) +45”

3. Tobias Foss (NOR) +50”

4. Samuele Battistella (ITA) +1’15”

5. Matteo Jorgensen (USA) +1’19”

Corrigeer

MEER NIEUWS