Minnaars klappen uit de biecht: "Haar vriendin zat mee in het complot. Ongelooflijk wat vrouwen durven"

Minnaars klappen uit de biecht: "Haar vriendin zat mee in het complot. Ongelooflijk wat vrouwen durven"

Themabeeld Foto: ss

“Haar man heeft niets in de gaten. Hij denkt dat we gewoon goed met elkaar opschieten. Naïef.” Dit is het verhaal van de minnaar. Van menig minnaar. Je vindt ze in alle maten en gewichten, in alle dorpen en steden. De mannen die een affaire beginnen met een vrouw die eigenlijk al bezet is. Een vrouw die de hunne niet is. Wie zijn ze? En waarom doen ze dat toch?

“Die ochtend had ik nog gevrijd met zijn vrouw, in de namiddag zat ik gewoon naast hem op het werk.” Dixit een single minnaar die nu al vijf maanden stiekem een affaire heeft met de vrouw van een collega. “Ik vond haar wel leuk, maar meer niet. Ze was bezet, hé. Toen ik zelf in de put zat na een pijnlijke liefdesbreuk, begon ik toch met haar te flirten. Stiekeme mailtjes heen en weer, af en toe eens aanraken, een complimentje hier en daar. Ze ging er gretig op in. We gingen na het werk eens iets drinken. Eerst met andere collega’s en dan stiekem apart. We belandden in bed terwijl haar man avonddienst had. Nu blijft het duren. Haar man heeft niets in de gaten. Hij denkt dat we gewoon goed met elkaar opschieten. Naïef.”

Naïef. Dat woordje valt vaak in de gesprekken met de minnaars. Dat de vaste partners van de vrouwen naïef zijn. Goedgelovig. Dat ze de smoesjes van hun vrouw te makkelijk geloven. “Ik heb te veel gedronken, mag ik hier blijven slapen op de zetel, sms’en ze dan naar hun man. En die ziet daar geen graten in, want ze blijft soms ook slapen bij vriendinnen”, grijnst een man van 37.

“Of nog erger, ze halen de minnaar in huis. Als zogezegde vriend”, aldus een andere minnaar. “Vrouwen zetten hele constructies op om het rookgordijn zo groot mogelijk te maken. De vrouw met wie ik een affaire had, zei tegen haar man dat ik een eenzame man was die ze wou koppelen aan haar ­single vriendin. Die single vriendin zat gewoon mee in het complot. En zo zaten we op een avond met zijn vieren op een barbecue bij haar thuis. Bij haar kinderen, haar man en de vriendin die het spel meespeelde. Ongelooflijk wat vrouwen durven. Ze laten minnaars echt dicht komen. Mannen zouden dat nooit doen bij een minnares, die houden ze meer op afstand.”

Minnaars klappen uit de biecht:

Een andere man van 42 vertelt over zijn buurvrouw, die wel heel veel lef had. “Dan sms’te ze me als haar man sliep, sloop ze naar beneden en kwam ze bij mij een potje vrijen. Toen hij eens een nacht wakker werd en haar niet vond, zei ze doodleuk dat ze niet kon slapen en dat ze nog een glas wijn bij de buren had gedronken.” Een andere minnaar zegt dat vrouwen ongelooflijk goed toneel kunnen spelen. “Haar man werd jaloers op ons, omdat hij ons ooit net iets te dicht had zien dansen. Hij kwam naar mij toe en zei dat hij er niet mee gediend was. Vervolgens schold zij hem uit voor jaloerse hond, en de hond is weer braaf gaan liggen. Hij kwam zich daarna zelfs nog verontschuldigen bij mij. Terwijl hij eigenlijk gewoon gelijk had. Zij bedroog hem met mij.”

Meestal wordt er bij de minnaar thuis afgesproken. Of op café. Of wordt er een potje gevrijd in de auto, maar dat is dan meer spielerei. “Als het echt serieuzer wordt, willen vrouwen toch wat comfort. En dat kan natuurlijk als je een vrij man bent. Dan komen ze naar jou.” Als de minnaar zelf ook bezet is, dan zijn de motels ideaal. De kamers voor een paar uurtjes. “Je voelt je wel onnozel omdat ze aan de balie weten dat het daarvoor is. Het lijkt soms wel een beetje op een bordeel. Maar goed, de liefde of de aantrekking kruipt waar ze niet gaan kan.”

De hoogste trofee

Maar waarom wordt een man een minnaar? “Omdat het gemakkelijk is”, zeggen degene die niet echt verliefd zijn. Die niet smachtend elke avond zitten te wachten op de bezette vrouw. “De grote zaken moeten niet ter sprake gebracht worden”, vertelt een single minnaar van 42. “Het is zeer puur, geen gedoe. Er zitten geen kinderen, schoonouders, overuren, kapotte fietsen, boodschappen en familiefeesten tussen. Het hele dagelijkse leven wordt buiten gehouden. En je hebt je vrijheid. Dat is waar veel mannen van dromen.”

Een getrouwde man die minnaar is, zegt dat het ook draait om de spanning. “In mijn situatie zijn we allebei bezet, dus het is een huzarenstukje om elkaar te kunnen zien. Als het dan lukt, is het feest. Ik leerde haar kennen in de sportclub van de kinderen. Ik zeg vaak tegen mijn vrouw dat ik mijn ouders in het rusthuis ga bezoeken, maar eigenlijk ga ik dan naar haar. Grof, ik weet het. Maar het doorbreekt de dagelijkse sleur. Je voelt je gewild, bemind.”

Een andere single man vindt dan weer dat je als minnaar in een soort zetel zit. “Mijn bezette vrouw is bang dat ik een andere vrouw zal kiezen. Dus heeft ze ook altijd zin in seks. Ze heeft altijd zin uit angst me te verliezen aan een andere vrouw. Heel vreemd, maar het is zo.”

Een man van 28 zegt dat het minnaarschap ook te maken heeft met het jagen, het bezitten van een bezette vrouw. Dé hoogste trofee. “Een vrouw nam me mee naar haar huis, haar man was op zakenreis. Dan zie je zijn scheermesje liggen, zijn pantoffels staan. Je negeert dat, bent niets ontziend. Je wilt maar één ding en dat is háár. Zijn vrouw. Jij bent de jager. Ook al denk je soms achteraf: Waar ben ik in godsnaam mee bezig?

Een man van vijfendertig vindt het minnaarschap ideaal voor als je ‘in between’ zit. “Een getrouwde vrouw is vaak the woman in between. Een tussenstap naar de volgende grote liefde. Een beetje spelen. Zonder veel gedoe. Je krijgt liefde, affectie en seks.”

Minnaars klappen uit de biecht:

Een knappe jongeman van 31 die zo de liefjes voor het rapen zou hebben, verkiest ook die luwte. “Ik heb zelfs een affaire met een ex-vriendin. Dat is nog beter. We kennen elkaar al, we kunnen het spel van aantrekken en elkaar leren kennen overslaan en gaan gewoon liefdevol met elkaar naar bed. Niet dat seks het hoogste goed is. Het is ook gewoon samen een filmpje kijken of iets eten.”

Of er dan geen kater komt als de vrouw vertrekt naar haar man en het huis weer leeg is? “Tja, soms wel. Maar eigenlijk wil je ook geen vrouw die haar man bedriegt.”

Tenzij het zware liefde is en de relatie op het spel staat. Het overkwam deze man, die hopeloos verliefd is op een getrouwde vrouw. “Zij komt wanneer zij wil. Ze twijfelt om de man te verlaten, maar de stap is telkens te groot. Ze heeft drie kinderen en durft niet alles op het spel te zetten. Ik probeer rustig te blijven en hoop dat ze ooit naar me toekomt. Ondertussen bungel ik als een popje aan het touwtje van haar grillen. Ik mis haar enorm als ze weer naar haar gezin trekt. Het is een vreselijk zwart gat. Het holt je ook uit. Altijd maar verlangen, altijd maar hopen dat ze belt of sms’t.”

Een andere man durft niet aan de vrouw te vertellen dat hij verliefd is. “Ze zegt me heel duidelijk dat ze een beetje wil spelen, maar ik wil meer. Maar als ik dat zou zeggen, zou ik haar verliezen. Dus blokkeer ik mijn verliefdheid.”

Marktwaarde checken

Minnaars weten waarom vrouwen een minnaar nemen, ook al zijn ze niet verliefd op hem. “Ken je die zinnen van Jacques Brel? Bien sûr tu pris quelques amants. Il fallait bien passer le temps”, zegt een knappe man van 55. “Voor hun tijdverdrijf. Voor de spanning. Vrouwen zitten ook in de sleur van het dagelijkse leven. Wat voor hen heel belangrijk is en wat verdwijnt na veel jaren in een huwelijk is: aandacht. Het draait om aandacht, complimentjes. Gezien worden. Het zelfbeeld. Mijn man ziet mij niet meer staan. Ze vinden het niet bij hun man, dus zoeken ze het bij ons. En wij kunnen dat geven omdat we er niet elke dag mee leven. Of omdat we een ideaalbeeld van haar maken.”

De getrouwde minnaar geeft zelf toe dat niet alleen de vrouw, maar ook de man gewoon aandacht wil. “Mijn vrouw wil niet meer met me vrijen. Of toch niet vaak. Ze doet het tegen haar zin. Ik word daar onzeker van. Het is dan ongelooflijk om te voelen dat een andere vrouw je wel nog wil. Dat ze je wel nog begeerlijk vindt. Ik had verdorie seks in het bed waar ik elke avond ga slapen met mijn vrouw. Trots ben ik daar niet op. Je opent daarna alle ramen en wist alle sporen. Maar toch was ik ook gelukkig. ­Iemand zag mij weer staan.”

Een andere minnaar van 50 zegt dat vrouwen vooral hun marktwaarde willen weten. “Ze willen zien of ze nog begeerlijk zijn, zeker vrouwen die een man hebben die vaak uithuizig is. Of van wie ze twijfelen of hij ook niet een ander heeft. Ze zetten zich een beetje af tegen hem. Zo worden ze ook sterker. Ken je le désir triangulaire? Ze wil onrechtstreeks aan haar man tonen dat ze nog begeerlijk is, om zo de begeerte van haar man op te wekken. Ze wil daarom niet per se van hem weg. Haar veilig nest verlaten is een te grote stap. Al was het maar voor de kinderen.”

Toch hebben veel minnaars het gevoel dat vrouwen sneller een echtscheiding durven aan te vragen dan mannen. Dat mannen langer een minnares kunnen houden. Dat vrouwen sneller het bedrog kenbaar maken of er gewoon mee stoppen. Hoe het meestal eindigt? “Als ze niet weggaan van hun man, dooft het uit. Of zeggen ze vlakaf dat ze het niet meer willen. Dan moet je je wonden likken.”

En wat met het schuldgevoel? “Ik heb me nooit schuldig gevoeld, die gast moet maar niet zo naïef zijn”, zeggen de meeste minnaars. Af en toe denken ze wel eens aan de bedrogen man, maar ze zitten er niet echt mee. “Het is wel sneu voor hem, maar echt medelijden kan je het niet noemen.”

Of ze dan nog geloven in de trouwe vrouw? “Je geloof in de liefde krijgt wel een deukje. Je weet waartoe vrouwen in staat zijn. En dat is veel. Heel erg veel.”

Corrigeer

MEER NIEUWS