De straffe sprinter die de nieuwe Usain Bolt zou worden, ligt onder dopingvuur: geen WK en Olympische Spelen voor Coleman?

De straffe sprinter die de nieuwe Usain Bolt zou worden, ligt onder dopingvuur: geen WK en Olympische Spelen voor Coleman?

Foto: EPA-EFE

Zijn naam klinkt misschien nog niet zo bekend zoals die van Usain Bolt, maar na het sportpensioen van de Jamaicaanse wereldrecordhouder is de Amerikaan Christian Coleman wel voorbestemd om zijn opvolger te worden. Alleen: de snelste sprinter van dit jaar en topkandidaat voor de wereldtitel binnen een dikke maand, ligt momenteel onder vuur na drie gemiste dopingtests.

Officieel is het nog niet - noch de Amerikaanse atletiekbond, de internationale atletiekbond of het Amerikaanse antidopingagentschap reageerden al – maar de Engelse krant The Daily Mail weet nu waarom de Amerikaan Christian Coleman afgelopen weekend plots afzegde voor de Diamond League-meeting in Birmingham. Hij miste drie dopingcontroles. Er zouden onderhandelingen plaatsvinden tussen het Amerikaanse antidopingagentschap, het Wereld Anti-Doping Agentschap en de antidopingcel van de internationale atletiekfederatie, waarbij de advocaat van Coleman minstens één gemiste dopingcontrole zou bestrijden.

De straffe sprinter die de nieuwe Usain Bolt zou worden, ligt onder dopingvuur: geen WK en Olympische Spelen voor Coleman?
Foto: Photo News

Schorsing

Als Coleman inderdaad drie keer een dopingcontrole miste in twaalf maanden, hangt hem een schorsing tot twee jaar boven het hoofd. Een gemiste dopingcontrole heeft niets te maken met een positieve test, maar alles draait om de zogeheten whearebouts, de verblijfsgegevens. Elke topsporter moet aangeven waar hij wanneer is, zodat dopingcontroleurs onaangekondigd aan de deur kunnen staan – het efficiëntste wapen in de dopingstrijd zijn nog altijd onaangekondigde dopingcontroles buiten een wedstrijd. Als een dopingcontroleur de atleet niet vindt waar hij/zij zegt te zijn, wordt dat beschouwd als een gemiste dopingcontroles en krijgt hij een streepje achter zijn naam: drie streepjes in twaalf maanden staat gelijk met en dopingovertreding. Mag Coleman niet deelnemen aan het WK in Doha eind volgende maand en wie weet ook de Olympische Spelen van Tokio 2020? Wordt vervolgd.

Hoe dan ook is hij een zeer grote vis, ook al doet hij minder een belletje rinkelen dan pakweg Usain Bolt. Niemand die de voorbije jaren snellere tijden liep op de 100m, het koninginnennummer van de atletiek, dan Coleman. Dit jaar voert hij met 9.81 de wereldranglijst aan, vorig jaar liep hij een persoonlijk record van 9.79 – daarmee is hij de op zes na snelste sprinter ooit. Coleman is ook regerend wereldrecordhouder op de 60m indoor. Toen Usain Bolt stopte met atletiek, in 2017, was Coleman de man die hem zou opvolgen. Althans, ooit was zijn droom om de nieuwe wereldrecordhouder op 100m te worden. Sportgigant Nike bood Coleman een miljoenencontract aan toen hij profatleet werd.

De straffe sprinter die de nieuwe Usain Bolt zou worden, ligt onder dopingvuur: geen WK en Olympische Spelen voor Coleman?
Foto: Photo News

Een topsprinter die betrokken is in een dopingzaak, zou de zoveelste in het rijtje zijn (zie onderaan). De ironie van het verhaal: als Coleman niet zou mogen deelnemen aan het komende WK in Doha, komt plots weer Justin Gatlin in beeld als topkandidaat-wereldkampioen: een 37-jarige die vier jaar kreeg wegens doping en sindsdien, tegen alle wetten van de natuur in, als ‘oudje’ toptijden liep die hij tijdens zijn dopingperiode zelfs niet liep.

Topsprinters gelinkt aan doping: enkel Usain Bolt nooit in opspraak

Van de 11 sprinters die ooit 9.80 of sneller liepen, is nu enkel Usain Bolt nooit onder dopingvuur komen liggen. Een overzicht.

*9.58 Usain Bolt (nooit positief bevonden of geschorst)

*9.69 Tyson Gay (een jaar geschorst)

*9.69 Yohan Blake (drie maanden geschorst)

*9.72 Asafa Powell (zes maanden geschorst)

*9.74 Justin Gatlin (één jaar schorsing wegens amfetamines, vier jaar geschorst voor testosteron)

*9.78 Nesta Carter (drie maanden geschorst)

* 9.78 Tim Montgomery (twee jaar geschorst)

*9.79 Christian Coleman (twee jaar schorsing dreigt als blijkt dat hij drie dopingcontroles miste)

*9.79 Maurice Greene (betaalde voor steröiden, Greene ontkende altijd)

*9.79 Ben Johnson (geschorst nadat hij op de Spelen van 1988 positief testte)

*9.80 Steve Mullings (levenslang geschorst)

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.