Stunt op EK hockey: titelverdediger Nederland gaat in halve finale verrassend onderuit tegen Spanje

Stunt op EK hockey: titelverdediger Nederland gaat in halve finale verrassend onderuit tegen Spanje

Vreugde bij Spanje na een doelpunt van Pau Quemada. De Spanjaard scoorde twee strafcorners tegen Nederland. Foto: AP

Titelverdediger Nederland (FIH 3), samen met de Red Lions gezien als de topfavoriet voor de EK-titel in Antwerpen, is donderdagavond in de halve finale met 3-4 verslagen door Spanje (FIH 9). De Red Lions versloegen Spanje nog in de groepsfase zeer eenvoudig met 5-0. Het is pas de vijfde keer van de in totaal zeventien Europees kampioenschappen dat Nederland niet in de finale staat. De laatste twee EK-titels werden door Nederland gewonnen.

Spanje kende een droomstart in de halve finale van het EK hockey in Antwerpen tegen Nederland. Strafcornerspecialist Pau Quemada mocht na ruim één minuut aanleggen voor zijn specialiteit die hij onberispelijk binnenschoot. In het tweede kwart zorgde de Spanjaard met hetzelfde kunstje voor een 0-2-ruststand in het voordeel van Spanje.

Stunt op EK hockey: titelverdediger Nederland gaat in halve finale verrassend onderuit tegen Spanje
Pau Quemada scoorde tweemaal. Foto: AP

Ook na rust kreeg Nederland koud in de wedstrijd een flinke opdoffer voor de kiezen. Dit keer was het niet Pau Quemada, maar Josep Romeu die de strafcorner achter doelman Sam van der Ven wist te schieten. De miserie hield daarmee echter niet op voor de Nederlandse mannen. Tien minuten voor de laatste zoemer schoot Ricardo Sanchez de 0-4 op het scorebord (dit keer niet vanuit een strafcorner). Nederland probeerde het doelpunt nog af te laten keuren via de videoref, maar hij besliste in het voordeel van Spanje. Met de 1-4, 2-4 en 3-4 uit strafcorners van respectievelijk Billy Bakker en Jip Janssen (tweemaal) kwam Nederland nog dichtbij.

Voor Nederland komt er zo een onverwachts vroeg einde aan het EK hockey in Antwerpen. Als ware titelfavorieten daalden de Nederlanders af naar de Wilrijkse Pleinen. Voor het eerst sinds 2013 behaalde het team van coach Max Caldas niet de EK-finale. Zaterdag strijdt Nederland tegen de verliezer van Duitsland of België om de bronzen medaille. Als Nederland die wedstrijd verliest, staat het voor de tweede keer in de geschiedenis op het EK met lege handen. Enkel in 2003 eindigden de noorderburen op de vierde plaats.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.