Financiën heeft slecht nieuws voor bestuurders: superethanol wordt zwaar belast, en dus heel duur

Financiën heeft slecht nieuws voor bestuurders: superethanol wordt zwaar belast, en dus heel duur

Veel Belgen keken zich de ogen uit op vakantie in Frankrijk. E85, ook wel superethanol of bio-ethanol genoemd, kost er amper 0,7 euro per liter, tegenover 1,4 euro voor normale benzine. Binnenkort is E85 ook in ons land beschikbaar, maar wie hoopte goedkoop te kunnen tanken zal teleurgesteld worden. Het ministerie van Financiën laat in de kranten van Sudpresse weten dat de brandstof zwaar belast zal worden.

Dat E85 ook in ons land verkocht zal worden, bleek donderdag al. Het Koninklijk Besluit om dat toe te laten is klaar, het wordt op dit moment nog nagelezen door de Raad van State. De vraag was of de brandstof ook bij ons zo goedkoop zou zijn. De prijs is namelijk afhankelijk van de regering die accijnzen kan heffen. In Frankrijk wordt de brandstof weinig belast, omdat de Franse regering bio-ethanol een duwtje in de rug wil geven.

Nu blijkt dat goedkoop E85 tanken in ons land niet mogelijk zal zijn. “Het product zal worden belast op dezelfde manier als benzine”, zegt een woordvoerder van Financiën aan de kranten van Sudpresse. Dat betekent dat er zeker 60 cent per liter aan accijnzen bijkomt.

“Een snelle schatting: met de btw op de accijnzen erbij komen we in de buurt van 2,2 euro per liter”, zegt Olivier Neirynck van de Belgische federatie van brandstoffenhandelaars.

LEES OOK. Straks pompen we voor de helft van de prijs, áls we het voorbeeld van Frankrijk volgen met E85 (+)

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees