Red Lions verpulveren Spanje en swingen in eigen land naar eerste Europese titel hockey

© Belga

Eerst de wereld, dan Europa. Normaal gaat dat andersom, maar niemand binnen het Belgisch hockey die daarover struikelde. Zaterdag veegden de Red Lions in de finale van het EK met veel overmacht en duidelijke 5-0 Spanje op een hoopje. In 2013 tegen Duitsland en in 2017 tegen Nederland was hen het Europese goud nog ontglipt, maar de derde poging was wél raak.

Vincent Van Genechten

Slechts even bestond er onduidelijkheid over de afloop van deze ongelijke strijd. In het eerste kwart verdeelden beide teams de strafcorners nog netjes onder mekaar – twee stuks voor elk team, allemaal gemist - maar toen Victor Wegnez het kunstgras van Wilrijk met zijn typische versnelling deed smeulen, tikte John-John Dohmen de openingsgoal binnen. “Als je tegen een team als Spanje eerst scoort, maakt dat de match een heel stuk makkelijker”, aldus Loïck Luypaert. “En nadien zag je gewoon dat wij meer ervaring en meer klasse bezitten.” De plaatselijke pletwals was op gang gekomen en zelfs in ondertal bouwden de Belgen hun bonus uit. Florent van Aubel tikte met veel vaardigheid zijn goaltje binnen en Tom Boon knalde geen minuut later op pc nummer drie binnen. Wilrijk danste vrolijk mee op het ritme van zijn leeuwen, des te meer toen Emmanuel Stockbroekx voor nummer 4 zorgde.

Thuisvoordeel, klasseverschil, positie op de mondiale ranking (2 tov 9), wereldtitel, de 5-0 uit de poulefase: het waren evenveel voortekenen die een gunstige afloop lieten vermoeden. Daarover was na die overrompelende eerste helft al lang geen twijfel meer. Spanje stribbelde nog even tegen, maar dat baatte uiteraard niet tegen al dat tricolore machtsvertoon. Van Doren en co bleven stormen en Alexander Hendrickx scoorde nummer vijf op penalty corner. “Vorig jaar in India op het WK werden wij slechts door een handvol mensen aangemoedigd, maar nu was iedereen er”, meldde Luypaert. “Dat maakt deze trofee toch heel speciaal. Wat een prachtig stadion ook, jammer dat het afgebroken moet worden.“

En als de bezoekers toch eens dreigden, stond doelman Vincent Vanasch paraat. Zijn bijnaam? The Wall. Treffend. Uiteraard werd hij verkozen tot Doelman van het Toernooi. “Vincent speelde een waanzinnig tornooi”, loofde Luypaert. “Hij wordt altijd maar beter.” De beste speler van dit EK was vanzelfsprekend ook een Belg. Victor Wegnez, de publiekslieveling en de nieuwe ster van het internationale hockey. Zo eindigde de match op dezelfde score als de openingswedstrijd tegen dezelfde opponent: 5-0.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Deze generatie houdt van goud. Met minder dan het mooiste metaal zijn ze niet meer tevreden, deze bende die een jaar of tien geleden aan zijn lange tocht doorheen het internationale tophockey begon. De ultieme bekroning moet volgend jaar in Tokio volgen. Europa is de hotspot van het mondiale hockey. Sinds het wegdeemsteren van India en Pakistan kunnen alleen Australië en Argentinië zich echt meten met de elite van het Oude Continent. Wie in dit werelddeel primus is, hoort uiteraard bij de kanshebbers aan de Vlam. Door dit Europese goud zit het ticket voor Tokio al in de Belgische koffer.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Red Lions kapen ook individuele prijzen weg

Nadat de Red Lions zich zaterdag in Antwerpen met een 5-0 zege tegen Spanje voor het eerst tot Europees kampioen gekroond hadden, mochten enkelen van hen ook een individuele trofee op gaan halen. Victor Wegnez werd tot beste speler van het toernooi verkozen, Vincent Vanasch tot beste doelman.

Alexander Hendrickx en Tom Boon mochten als topscorers het podium op, met ook nog de Nederlander Micro Pruijser en de Spanjaard Pau Quemada. Alle vier scoorden ze vijf doelpunten. .

Meer over Red Lions

Meer nieuws

Video

Keuze van de redactie