De 74ste Ronde van Spanje in een notendop: veel klimwerk, elf Belgen en wie volgt Simon Yates op?

De 74ste Ronde van Spanje in een notendop: veel klimwerk, elf Belgen en wie volgt Simon Yates op?

Foto: Photo News

Zaterdag gaat de 74ste editie van de Vuelta van start met een ploegentijdrit in Salinas de Torrevieja. Wat mogen we verwachten van deze Ronde van Spanje? Een beknopt overzicht.

LEES OOK. Het parcours van de Vuelta: 8 aankomsten bergop, weinig tijdritkilometers en zwaartepunt ligt niet in de slotweek

Veel klimwerk, maar ook sprinters en vrijbuiters komen aan zet

Het parcours van de 74e editie van de Vuelta bevat slechts enkele kilometers tegen de klok en vooral veel klimwerk met maar liefst acht aankomsten bergop. In tegenstelling tot de Tour en de Giro bevindt het zwaartepunt zich niet in de slotweek, maar moeten klassementsrenners wellicht hun slag slaan daarvoor. Al weet je met de Spaanse rittenkoers nooit helemaal vooraf waar je aan toe bent.

De Vuelta start met een korte ploegentijdrit over 13,4 km. Grote verschillen zullen dan ook nog niet opgetekend worden. Favorieten voor de dagzege zijn Team Sunweb, Deceuninck-Quick.Step, Mitchelton-Scott en Team Ineos. Met enkel nog de tijdrit in Pau, daags na de eerste rustdag, over 36,2 km, staan er dus niet veel kilometers tegen de klok op het programma, 49,6 slechts in totaal.

Sprinters krijgen in deze editie iets meer kansen dan andere jaren. Met Fernando Gaviria, Sam Bennett, John Degenkolb, Luka Mezgec, Fabio Jakobsen, die zijn debuut maakt in een grote ronde, en onze landgenoot Edward Theuns staan er enkele snelle jongens aan de start. Zaak is om in de Vuelta de hoogtemeters goed te overwinnen in zogenaamde vlakke ritten en nog iets over te houden voor de sprint. Kansen lijken er in de derde etappe in Alicante, de vierde rit met aankomst in El Puig, rit acht naar Igualada, rit 14 naar Oviedo, etappe 17 in Guadalajara en de slotrit in Madrid.

Vrijbuiters/aanvallers lijken dan weer aan zet op dag twee in de rit naar Calpe, al kan het ook dat een sterke sprinter overleeft. Per slot van rekening zitten we nog maar aan rit twee van de Spaanse rittenkoers. Verder liggen er kansen in rit 11 naar Urdax-Dantxarinea, etappe 12 naar Bilbao en de 19e rit naar Toledo. De laatste keer dat de Vuelta daar arriveerde, in 2010, won Philippe Gilbert door Tyler Farrar in de sprint te verslaan, de slotkilometer is immers een oplopende kasseiweg. Vier kansen, maar dat kan nog oplopen en hangt af van de klassementsrenners.

Die moeten al vroeg in de Vuelta aan de bak. Op dag vijf al, in de rit naar het Observatorio Astrofisico de Javalambre, een slotklim van 11,6 km, gemiddeld 7,8%, met vooral in het slot hoge stijgingspercentages. Het is een eerste kans om elkaar te testen bergop. Ook de twee dagen daarna krijgt het peloton heel wat kilometers bergop voorgeschoteld om dan op zaterdag in Catalonië wellicht te sprinten. Daags voor de eerste rustdag wacht een spektakelrit in Andorra, slechts 94,4 km lang, met vier gecategoriseerde beklimmingen, een deel over gravelwegen (zo’n 4 km) en finish op de Alto Els Cortals d’Encamp, 5,7 km, maar gemiddeld 8,3% en met stukken tot 15 procent. Bovendien verdeelt de organisatie die klim in drie delen, eigenlijk is het bijna één lange klim, met korte afdalingen, van ruim 20 km. Wil een klassementsrenner vertrouwen tanken voor de rustdag, dan moet hij hier de macht grijpen.

De rustdag volgt in het Franse Pau, waarna het peloton op dinsdag dan een tijdrit over 36,2 km wacht, van Jurançon naar Pau. Woensdag zijn we alweer in Spanje voor een overgangsrit voor aanvallers, met daags nadien opnieuw een kans in rit 12 in het Baskenland naar Bilbao. Tot slot doet vooral de rit op vrijdag tot de verbeelding spreken naar Los Machucos, over 166,4 km met onderweg zes gecategoriseerde beklimmingen en dan de finish naar Los Machuchos, 6,8 km lang aan 9,2% gemiddeld, met ook stukken tot 25%, en steile afdalingen. Een Muur waar Kruijswijk geen al te beste herinneringen aan heeft.

Daags nadien kan er op zaterdag even op adem gekomen worden met nog een kans voor sprinters, op zondag en maandag moet er dan weer stevig geklommen worden in Asturië met twee aankomsten bergop. Deze twee etappes zullen er inhakken en het zwaarste van deze Vuelta ligt dan achter de rug.

De rustdag volgt op dinsdag, woensdag wordt voor sprinters of aanvallers. Op donderdag volgt nog een bergrit, maar deze keer niet met aankomst bergop, maar na een afdaling van zo’n 25 km. Vrijdag wacht een overgangsrit naar Toledo, zaterdag is de laatste kans om een gooi te doen naar de eindzege met de bergrit over 190,4 km naar het Plataforma de Gredos. Onderweg liggen nog vier hellingen, aankomst volgt na 9 km aan 4,3%. Het is een grillige klim met stukken tussen 10 en 15 procent en vooral de laatste 3 km laten zich voelen. Op zondag volgt dan het defilé naar Madrid voor de sprinters.

Rittenschema

24.08.19: rit 1: Salinas de Torrevieja - Torrevieja: 13.4 km (TTT)

25.08.19: rit 2: Benidorm - Calpe: 199.6 km

26.08.19: rit 3:Ibi - Alicante: 188.0 km

27.08.19: rit 4: Cullera - El Puig: 175.5 km

28.08.19: rit 5: L’Eliana - Observatorium Javalambre: 170.7 km

29.08.19: rit 6: Mora de Rubielos - Ares del Maestrat: 198.9 km

30.08.19: rit 7: Onda - Mas de la Costa: 183.2 km

31.08.19: rit 8: Valls - Igualada: 166.9 km

01.09.19: rit 9: Andorra la Vella - Cortals d’Encamp: 94.4 km

02.09.19: rustdag op maandag

03.09.19: rit 10: Jurançon - Pau: 36.2 km (ITT)

04.09.19: rit 11: Saint-Palais - Urdax-Dantxarinea: 180.0 km

05.09.19: rit 12: Circuito de Navarra - Bilbao: 171.4 km

06.09.19: rit 13: Bilbao - Los Machucos: 166.4 km

07.09.19: rit 14: San Vincent de la Barquera - Oviedo: 188.0 km

08.09.19: rit 15: Tineo - Santuario del Acebo:154.4 km

09.09.19: rit 16: Pravia - Alto de la Cubilla, Lena: 144.4 km

10.09.19: rustdag op dinsdag

11.09.19: rit 17: Aranda de Duero - Guadalajara: 219.6 km

12.09.19: rit 18: Colmenar Viejo - Becerril de la Sierra: 177.5 km

13.09.19: rit 19: Ávila - Toledo: 165.2 km

14.09.19: rit 20: Arenas de San Pedro - Plataforma de Gredos: 190.4 km

15.09.19: rit 21: Fuenlabrada - Madrid: 106,6 km

LEES OOK. Definitieve deelnemerslijst Vuelta

Elf Belgen nemen deel

Elf landgenoten zijn zaterdag van de partij in de Vuelta. Met Dylan Teuns, Philippe Gilbert, Jelle Wallays en Thomas De Gendt mogen we dromen van succes. Vorig jaar wist Wallays victorie te kraaien, ongetwijfeld wil hij dat nog een keer doen.

De voorbije Tour de France mocht 21 landgenoten verwelkomen, de Vuelta moet het dus met minder doen, al was de Giro nog minder bezet met slechts tien Belgen aan de start. Thomas De Gendt is de enige landgenoot die in alle drie de grote rondes van de partij is. Hij is daarmee ook de enige renner in het peloton die dit jaar de drie grote rondes rijdt.

Volgens de website ProcyclingStats waren 24 Vuelta-deelnemers ook van de partij in de Tour, 51 in de Giro, maar wat De Gendt doet is dus een unicum dit jaar. “Ik denk dat ik klaar ben voor mijn derde Grote Ronde dit jaar”, laat hij optekenen door zijn team Lotto Soudal. “Of dat zal volstaan om een rol te spelen in bepaalde etappes zullen we moeten afwachten natuurlijk, maar ik hoop toch om mij een aantal keer te laten zien.”

Vorig jaar won De Gendt de bergtrui. Gaat hij er dit jaar opnieuw voor? “De bergtrui? De puntenverdeling is alleszins iets meer in het voordeel van de vluchters, maar zoals steeds is dat geen doel op zich. Je moet eerst voldoende sterk zijn om in de vlucht te geraken, de meeste punten kunnen nemen en dat gedurende verschillende etappes. Ik heb de voorbije weken een aantal criteriums gereden en ben begin vorige week al naar Spanje gekomen om nog een aantal duurtrainingen af te werken en specifieke inspanningen te doen.”

Dylan Teuns dubbelt eveneens. Hij won de etappe op La Planche des Belles Filles in de Tour de France en mikt ook nu op een ritzege. Vorig jaar stapelde hij de ereplaatsen op in de Vuelta met een tweede, twee derde, een vierde en een vijfde plaats in de daguitslag.

LEES OOK. Dylan Teuns wil net als in de Tour scoren in de Vuelta: “Hitte wordt mijn grootste tegenstander”

Ook van Philippe Gilbert mag één en ander worden verwacht. De Waalse Monegask werd door zijn team thuisgelaten in de Tour de France en is ongetwijfeld uit op revanche in de Vuelta waar hij in 2016 voor het laatst aan de start kwam en al vijf keer wist te juichen.

Van Edward Theuns, net niet in de Tour, mag verwacht worden dat hij zich zal mengen in de sprint, al heeft hij natuurlijk ook John Degenkolb in zijn team en zal hij wellicht niet elke sprint zijn ding mogen doen. Met Jelle Wallays, Sander Armée, Tosh Van Der Sande staan nog enkele vrijbuiters van Lotto Soudal aan de start en zal Tim Declercq voor Deceuninck-Quick.Step zijn werk moeten doen.

Tot slot staan maken met Nathan Van Hooydonck (CCC), Harm Vanhoucke (Lotto Soudal) en Steff Cras (Katusha-Alpecin) drie renners hun debuut in een Grote Ronde.

LEES OOK. Schiet Roglic na slappe eindweek in Giro wel raak in Vuelta? “Ik voel me er klaar voor”

Wie treedt in voetsporen van Simon Yates?

De 74e editie van de Vuelta start zaterdag zonder titelverdediger Simon Yates. De Brit waagde zijn kans in de Giro en stond daarna zijn broer Adam bij in de Tour. Onderweg graaide hij zelf ook twee ritzeges mee. Heel wat andere tenoren zijn evenmin van de partij. Geen Enric Mas, tweede vorig jaar, geen Tom Dumoulin, noch Chris Froome of Geraint Thomas. Deze Vuelta kent geen topfavoriet, al zal het sterke blok van Movistar met Alejandro Valverde, Nairo Quintana en Giro-winnaar Richard Carapaz zeker en vast Steven Kruijswijk, Fabio Aru en Miguel Angel Lopez in het oog moeten houden. Carapaz is door een val waarbij hij zijn rechterschouder blesseerde, wel nog een vraagteken.

Met Fabio Aru (2015), Nairo Quintana (2016) en Alejandro Valverde (2009) staan drie oud-winnaars aan de start van de Vuelta. De Italiaan zoekt sindsdien nog altijd naar zijn vorm van weleer en hoopt in de Vuelta eindelijk komaf te maken met alle pech en blessures van de voorbije jaren. Hij beschikt over de nodige frisheid. Eindwinst lijkt moeilijk, maar misschien zit een podiumplaats er wel in.

Nairo Quintana won in 2016 en dat was ook zijn tweede en laatste eindwinst in een grote ronde (hij won de Giro in 2014). Sindsdien toonde hij wel nog enkele flitsen van zijn klasse door ritwinst mee te graaien in een Grote Ronde, maar meedoen voor het klassement lukte de voorbije twee jaar nog amper. Hij krijgt, zoals wel vaker, een sterk Movistar-blok met zich mee: het jonge talent Marc Soler, en ook nog wereldkampioen Alejandro Valverde die mikt op ritwinst, niet op een klassement.

Jumbo-Visma schuift Primoz Roglic en Steven Kruijwsijk naar voren. De Sloveen werd derde in de Giro en reed sindsdien niet al te veel wedstrijden meer om zich voor te bereiden op de Vuelta. De Nederlander finishte als derde op het Tourpodium. Is hij nog fris genoeg om mee te doen voor het klassement in de Vuelta? Veel zal al duidelijk worden in de eerste week. Met George Bennett en Robert Gesink staan nog twee luxe-knechten aan hun zijde.

Een ander sterk blok is Astana met Miguel Angel Lopez, derde in de Giro en Vuelta van vorig jaar, Jakob Fuglsang, hersteld na zijn valpartij en opgave in de Tour, en Ion Izagirre. Met Rigoberto Uran, Esteban Chave en Rafal Majka staan nog drie andere kandidaten op die dromen van het podium.

En wat kan het Sloveense toptalent Tadej Pogacar al? Hij won de Ronde van California in mei en toonde zich al verschillende keren in rittenkoersen. Hij maakt zijn debuut in een Grote Ronde, afwachten wat dat geeft. Tot slot: wie weet kan Sergio Higuita verrassen. Sinds mei koerst hij voor EF Education First en eindigde hij als tweede in de Ronde van California en vierde in de Ronde van Polen. Hoe dan ook, beide renners zullen hun zeg doen in de strijd om de trui van beste jongere.

Palmares de voorbije 10 jaar

2018: Simon Yates (GBr)

2017: Chris Froome (GBr)

2016: Nairo Quintana (Col)

2015: Fabio Aru (Ita)

2014: Alberto Contador (Spa)

2013: Chris Horner (VSt)

2012: Alberto Contador (Spa)

2011: Chris Froome (GBr) (na dopingschorsing Juan José Cobo)

2010: Vincenzo Nibali (Ita)

2009: Alejandro Valverde (Spa)

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.