FOTO. Evenementenradio VROB komt thuis in Oudenbos

Een mens staat er niet altijd bij stil, maar de OB in VROB verwijst nog altijd naar de wieg van de lokale radio, de wijk Oudenbos. Dit weekend nestelt de mobiele studio zich op een paar honderd meter van de Spoorweglaan, waar het begin van de jaren '80 ooit begon in de garage van Erik Moeraert. Het avontuur ging daarna verder in het café bij Lucie, en na drie decennia radiostilte herrees evenementenradio VROB. In 'de Praatbarak' van Peter Vervaet werd er zaterdagmiddag zelfs over de muziek en het nieuws gewoon doorgepraat. Dat had alles te maken met de centrale gaste, zuster Ria Van der Sype uit Kasongo-Lunda.

Wie maar om de twee jaar vakantie neemt in eigen land, heeft natuurlijk veel te vertellen. Zuster Ria Van der Sype - ze zag er jonger uit dan bij haar vorige doortocht, en wij waren niet de enigen die het beweerden - keerde terug naar het prille begin van haar letterlijke missie. 43 jaar geleden kreeg ze prompt het aanbod om als A1-verpleegster een verpleegstersschool op te starten in Kasongo-Lunda, in de Kwango-provincie, dicht bij de Angolese grens. Een Duitse herdershond en een taalbad later, startte haar succesverhaal echt. Het bruggetje naar de andere praatgast, studente voedings- en dieetkunde Chloé Deléhouzée was vlug gelegd. Zij ontfermde zich over ondervoede kinderen in het Afrikaanse Benin. Het verhaal van beide vertoonde heel wat gelijkenissen, zoals de confrontaties met de zieke kinderen en de dagdagelijkse leef- en werkomstandigheden in een andere cultuur en tijdsgeest. Ook Chloé had het trouwens niet onder de markt: ze raakte zelf ondervoed en liep ook malaria op. Ria en Chloé waren het er ook over eens dat 'leren in het veld' de beste manier was om de praktijk onder de knie te krijgen. 

Muzikaal vertier was er gisteren van Peter Meyvaert, de Lochristinaar met de mooiste snor én een van de beste stemmen. Muziek van onder meer Stevie Wonder en Garland Jeffreys warmde het speelplein naast het parochiecentrum van Oudenbos meteen op. Rudy Tollenaere van de Cultuurraad kwam het Kortfilmfestival toelichten dat volgende week zondag 1 september op Lodejardin plaatsvindt. Films van, over en mét een link naar Lochristi worden dan in openlucht (bij mooi weer) vertoond in twee loops in de binnentuin van de dekenij. Een van 10 uur tot 14 uur, en een van 17 uur tot 22 uur. U hoeft niet de hele sessie ineens uit te zitten, inpikken in de loop van de dag kan altijd, voor in totaal 19 kortfilms. Axel Verbraeken, Luc Segers, acteur Tom Audenaert, actrice Charlotte De Bruyne zijn allemaal namen die u in de loop van de dag op de aftiteling ziet. Behalve fictie zijn er ook documentaire films, onder meer over Ambrosiana. Wie in één minuut de opbouw van Uyttenhove en de nieuwe Lodejo wil zien, kan er ook genieten van de timelapse-fragmenten.

VROB op 97.2 Mhz, te beluisteren tot vanavond om 20 uur. Ter gelegenheid van Oudenbos-kermis. De blauwe knop bovenaan onze nieuwssite helpt u digitaal verder. Straks in het Zondagsaperitief, tussen 11 uur en 13 uur, komt Chris Corn een concert  verzorgen. Wie het project van zuster Ria Van der Sype wil steunen, kan terecht bij de 'Vrienden van Kasongo-Lunda', een 50-tal gezinnen dat het project van de verpleegkundigenschool (A2) ten zuiden van Kinshasa steunt.  Storten kan op het rekeningnummer BE28 7370 0046 3320. 

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio