De Kringwinkel is dicht: "Mijn kind is opgegroeid, nu laten we het los"

U zocht nog een antieke kast, een gesigneerde lp van Emly Starr, een theeservies, een airco, een stapel Suske en Wiskes of het orgasmeboek van Goedele Liekens tweedehands? Te laat, Kringwinkel De Cirkel in Dorp-Oost is dicht. Voorgoed. Sinds half zes zaterdagmiddag. Volgende zaterdag heropent hij op een veel grotere locatie, de bedrijfsruimte van Decosan op de Antwerpsesteenweg. Lochristi Blogt beleefde met Nancy, Brigitte, Marleen, en ex-kapper Danny het laatste uur.

"Het was nog druk gisteren en vandaag, al hadden we een beetje gevreesd voor het mooie weer", vertelt Brigitte, die net als Danny al negen jaar - van bij de start in augustus 2010 dus - in Kringwinkel De Cirkel werkt. "Ja, het doet ons wel iets, dat we nu afscheid moeten nemen van een tijdperk. We hebben hier veel mooie momenten beleefd. Vandaag is het dus alles aan halve prijs. Weet je dat er nog mensen zijn die afbieden naar -75 %? Maar daar doen we niet aan mee", klinkt het strijdvaardig. Mekaar helpen en de klanten bijspringen waar het kan, het is één van de belangrijkste bekommernissen van het personeel. Een dame die net een set glazen gekocht heeft, krijgt bliksemsnel hulp van Danny om ze veilig te "emballeren." 

Het grootste deel van de winkel is al verhuisd naar de nieuwe locatie, maar er is nog veel werk, horen we. "Maar we hebben nu een volledige week om alles in orde te brengen. Al het gerief dat hier nu nog staat, zal je volgend weekend bij de opening niet zien. Dat gaat naar de winkel in Zelzate. Je kan moeilijk de mensen meteen de spullen voorschotelen die ze hier het laatst gezien hebben om ze dan weer aan de volle pot te verkopen."

Hoofdverantwoordelijke Nancy Cooreman pendelde ook vandaag tussen beide locaties: "Het is met gemengde gevoelens dat ik hier wegga. We zijn gestart met 4 personeelsleden, nu zijn we al met 20", zegt ze. "Onze coördinator heeft het mooi samengevat: "Je kreeg een baby, het is een kind geworden, nu mag hij naar de unief. En je moet hem nu loslaten."

Of de nieuwe locatie ook iets aan de gemoedelijke sfeer zal veranderen? "Zeker niet", zegt Nancy. "Want de sfeer wordt bepaald door de mensen die hier komen, en niet door het gebouw. De gratis koffie zal blijven, en de praatmomentjes ook. Er zijn mensen die naar hier komen omdat ze eenzaam zijn, en hier kunnen babbelen met anderen. Qua ruimte verbeteren we ons natuurlijk: alles zal op het gelijkvloers zijn, hier was het een nadeel dat er een verdieping was, voor mensen met kinderwagens of mensen die moeilijk te been waren. Alles is zichtbaar, dat is het grote voordeel. Let op, het nadeel zal zijn dat het "snuisteren" misschien zal verminderen, maar dat aspect zullen we wel zelf creëren. Er is de laatste tijd heel veel materiaal binnengebracht, en alles wat we aanbieden is van hoge kwaliteit. Daarmee onderscheidt de kringwinkel van Lochristi zich zeker van anderen."

Het is bijna half zes. Een gezin koopt nog meerdere boekentassen, er gaan nog glazen en cd's van de hand. En dan is er de laatste klant, die koopt een verstelbare massagetafel, voor een student kinesitherapie. Een koopje van 25 euro, nu voor 12,5 euro. Je hebt er nauwelijks een handdoek voor om op te gaan liggen. "En nu gaan we enen drinken, omdat het gedaan is", zegt Nancy met een beetje weemoed en hartpijn. "En volgende week gaan we weer eentje drinken als de nieuwe winkel opengaat. Kom maar af hé", lacht ze. 

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio