Iraanse minister van Buitenlandse Zaken duikt op in Biarritz: “Bezoek kadert niet binnen G7-top”

Iraanse minister van Buitenlandse Zaken duikt op in Biarritz: “Bezoek kadert niet binnen G7-top”

Foto: AFP

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohamamd Javad Zarif is zondagmiddag totaal onverwacht aangekomen in Biarritz, waar de leiders van de G7 samenzitten. Hij had er een ontmoeting met de Franse buitenlandminister en met de Franse president Emmanuel Macron. Het bezoek kaderde niet in de G7-top.

Een opvallend vliegtuig op de luchthaven van Biarritz. Een Iraanse overheidstoestel, aan boord de Buitenlandse Zaken Javad Zarif. Wat de bedoeling van dit onverwachte bezoek is, was lange tijd onduidelijk. Een woordvoerder van het Iraanse regime bevestigde dat er geen gesprekken gepland waren met de Amerikaanse delegatie. Niet veel later volgde het Elysée en meldden de Fransen dat de minster er was om te praten met zijn Franse collega. Een ontmoeting met de Amerikanen stond niet op het programma.

Gepsrek van drie uur

Zarif sprak in Biarritz drie uur lang met zijn Franse ambtgenoot Jean-Yves Le Drian en een halfuur met president Macron. Volgens het Elysée waren er ook Britse en Duitse diplomaten bij die gesprekken aanwezig. Een ontmoeting met de Amerikanen kwam er niet, maar de VS-delegatie zou zich niet tegen het bezoek van de Iraanse minister hebben verzet.

Volgens de omgeving van Macron waren de gesprekken positief en zullen de discussies verdergezet worden. Zarif zelf tweette na afloop dat “de weg moeilijk is”, maar dat het “de moeite loont om het te proberen”.

Gespannen relaties

Verschillende Europese leiders hebben eerder al bezorgdheid getoond over de stijgende spanningen tussen Washington en Teheran. Gisteren hebben president Macron en president Trump nog twee uur lang samengezeten. De twee zouden uitvoerig gesproken hebben over de situatie in Iran.

Zarif was vrijdag nog in Parijs bij de Franse president Emmanuel Macron om te praten over het nucleaire akkoord, dat de VS in mei heeft opgezegd. na afloop noemde de minister de gesprekken “goed en constructief”. Dat leidde tot verhoogde spanningen tussen Iran, de VS en Groot-Brittannië, onder meer in de Straat van Hormuz, een belangrijke scheepvaartroute voor petroleumtankers in de Golf.

Geen verband met G7

De timing is dus opvallend, maar het bezoek kaderde niet in de ontmoeting van de G7. De Duitse Bondskanselier Angela Merkel zei zondagavond dat de aanwezigheid van Zarif in Biarritz niet kadert in de bijeenkomst van de G7. “Het is een parallelle bijeenkomst op dezelfde plaats”. Merkel zei wel dat alle pogingen om de spanningen met Iran te doen afnemen, toe te juichen zijn.

Corrigeer

NIEUWS