G7 zal noodhulp vrijmaken om bosbranden in Amazonegebied te bestrijden

G7 zal noodhulp vrijmaken om bosbranden in Amazonegebied te bestrijden

Foto: AFP

De G7 gaat 20 miljoen dollar noodhulp voor het Amazonewoud vrijmaken. Dat hebben de Franse president Emmanuel Macron en de Chileense president Sebastian Pinera maandag bekendgemaakt op de G7-top in Biarritz. In de marge haalde Macron opnieuw uit naar de Braziliaanse president Jair Bolsonaro. Volgens de Franse president heeft Bolsonaro zijn echtgenote Brigitte op sociale media “buitengewoon onrespectvol” behandeld

Met het geld willen de zeven grootmachten blusvliegtuigen van het type Canadair inzetten tegen de vele branden die het woud momenteel teisteren en bezorgdheid op het internationale toneel veroorzaken. “Ik wil hier even herinneren aan de cijfers: het Amazonewoud slaat 14 procent van de wereldwijde CO2 op. Het verlies van de grootste long van de wereld is een probleem voor de hele wereld”, zo verklaarde Macron, die eraan toevoegde dat de Fransen bereid zijn om meteen militaire steun te verlenen om de branden te blussen.

Behalve over geld voor noodhulp zijn de leiders van de zeven grootste democratische industrielanden het ook eens geraakt over steun op middellange termijn. In dat plan zijn maatregelen voor herbebossing in het Amazonegebied voorzien, alsook concrete projecten die duurzame ontwikkeling en ecologische landbouw in de regio moeten stimuleren. Dat luik wordt eind september gepresenteerd op de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York. Macron beklemtoonde dat dit plan gelanceerd zal worden “met alle landen van de regio”.

Aanvallen

Op een schouderklopje van zijn Braziliaanse ambtgenoot Jair Bolsonaro hoeft Macron voorlopig echter niet te rekenen. Hij wrijft de Fransman inmenging in binnenlandse aangelegenheden aan. “Wij kunnen niet aanvaarden dat een president, Macron, ongepaste en gratuite aanvallen tegen het Amazonegebied lanceert, en zijn bedoelingen verstopt achter het idee van een ‘alliantie’ van G7-landen voor de redding van het Amazonegebied, alsof het een kolonie of een niemandsland is”, zo tweette Bolsonaro.

Macron was de voorbije dagen zwaar in botsing geraakt met Bolsonaro. Bolsonaro pikte het niet dat de Franse diplomatie de bosbranden in het Amazonewoud tot prioriteit van de G7-top had gemaakt en zware druk had uitgeoefend op Brazilië om meer te doen om het Amazonegebied te beschermen. Volgens Macron had Bolsonaro “gelogen” over zijn milieu- en klimaatengagementen. De Franse president dreigde ermee zich te verzetten tegen een nieuw vrijhandelsakkoord tussen de Europese Unie en Brazilië en drie andere Zuid-Amerikaanse landen (Mercosur).

Onrespectvol

Het dispuut bereikte zondag een dieptepunt toen de populistische Braziliaanse president op Facebook zijn schik leek te hebben in een beledigende post aan het adres van Brigitte Macron. Ze werd er vergeleken met de bijna dertig jaar jongere vrouw van Bolsonaro. “Wat kan ik u zeggen? Het is triest, maar in de eerste plaats voor hem en de Brazilianen”, reageerde Macron maandag. Macron, die de démarche als “buitengewoon onrespectvol” bestempelde, sprak de hoop uit dat de Brazilianen “zeer snel een president zullen krijgen die geschikt is voor de baan”.

Zondag had een minister uit de Braziliaanse regering Macron al “een opportunistische idioot” genoemd die zich enkel tegen het akkoord met Mercosur keert om de Franse landbouwlobby ter wille te zijn. Het illustreert de toenemende spanningen tussen beide landen. Die kwamen enkele weken geleden ook al aan de oppervlakte toen Bolsonaro op het laatste moment een afspraak met minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian annuleerde omdat hij ... naar de kapper moest.

LEES OOK. Klimaatorganisaties betogen met omgekeerde portretten van Macron aan G7-top in Biarritz

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees