Dirk Van Tichelt mist wedstrijdritme en strandt in eerste ronde WK judo: “Ik blijf eerlijk: goed was het niet"

Dirk Van Tichelt mist wedstrijdritme en strandt in eerste ronde WK judo: “Ik blijf eerlijk: goed was het niet"

Foto: SPORTMAG

Door een gebrek aan wedstrijdritme – hij was na een knieblessure zes maanden out – overleefde Dirk Van Tichelt tegen de Oostenrijker Lukas Reiter de eerste ronde op het WK judo niet. Twee waza-ari’s werden de bronzen medaille van Rio 2016 fataal. “Maar mijn doelstelling om Tokio 2020 te halen,, wijzigt niet.”

De 35-jarige Antwerpenaar had een race tegen de tijd achter de rug, maar was toch met enige hoop naar Japan afgereisd. “Omdat de revalidatie zo positief verliep en mijn judo op stages lekker draaide, had ik de lat hoger gelegd en waren mijn verwachtingen toegenomen. Ik dacht dat ik het ook wel zonder wedstrijdritme kon redden, maar op de mat is de realiteit anders, zeker op een WK. Een training is heus geen wedstrijd. Ik zat helemaal niet in de kamp. Nochtans had ik op de laatste stage nog tegen Reiter geoefend en toen neep ik hem plat. Maar nu was hij me steeds een seconde te snel af. Ik had nochtans een goede loting, die me in staat had moeten stellen om punten te sprokkelen voor de Spelen. Kans gemist. Ik blijf eerlijk: goed was het niet.”

Toch heeft Van Tichelt geen spijt van zijn deelname. “Het WK was een uitstekend doel om tijdens mijn revalidatie naartoe te werken. In de voorbije maanden heb ik veel gefietst. Mijn vetpercentage was gedaald en ik kreeg tegelijkertijd meer spiermassa. Daardoor moest ik me hard inspannen om onder het wedstrijdgewicht te geraken. Misschien speelde ook dat wel een rol in het feit dat ik minder snel was. Conditioneel had ik nochtans overschot.”

Van Tichelts motivatie blijft onaangetast. “Ik zou onmiddellijk opnieuw willen kampen. De volgende tornooien kunnen niet snel genoeg beginnen. Ik moet alleszins meer wedstrijdritme opdoen om punten voor Tokio 2020 te kunnen verzamelen. Dat blijft mijn grote doel. Binnen een viertal weken volgt een nieuw tornooi. Daarna komen bijna om de twee weken een Grand Prix of een Grand Slam, waarin ik elke keer beter moet worden.”

Van Tichelt zal zich nu als sparringpartner ontfermen over Matthias Casse, de Belgische oppertroef die op woensdag 28 in de -81kg aantreedt.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.