‘Over de grens’, Bart Huyghe

Foto: Over de grens, Bart Huyghe

Deinze / Nevele - Bart Huyghe werkte in het DVC Heilig Hart in Bachte-Maria-Leerne. In zijn laatste levensjaren schreef hij een boek met gedichten, dagboekfragmenten en foto’s uit het leven van iemand met kanker en een verhaal over hoe ver een mens kan gaan… tot over de grens. Met de integrale opbrengst van dit boek willen de initiatiefnemers alle betrokkenen bij kanker, de patiënten, mantelzorgers en hulpverleners op de oncologieafdeling van Gasthuisberg Leuven, af en toe een mangomoment bezorgen.

Bart Huyghe

Bart Huyghe was stafmedewerker communicatie en fundraiser in het DVC Heilig Hart in Bachte-Maria-Leerne. Vanuit die functie slaagde hij erin, samen met zijn collega Els, heel wat geld in te zamelen ten voordele van de ‘gasten’ in Bachte.

Bart kreeg tien jaar geleden het signaal van de uroloog dat er tekenen waren van ‘carcinoma in situ’. Hij werd al vrij snel doorverwezen naar Gasthuisberg Leuven.

Echtgenote Chris De Vos: ‘Een ingrijpende blaasoperatie, chemotherapie, diagnose huidkanker, immuuntherapieën, doelgerichte therapieën en een terug opflakkerende blaaskanker hakten flink in op zijn en ons leven. Bart dronk graag een glas wijn en op een warme zomerdag een frisse pint of een kriekske ‘Mort Subiet’. In heel ons leven samen heb ik hem slechts éénmaal een beetje ‘in de wind’ geweten. Hij lag nooit te zonnebaden. Ook niet-zonnekloppers kunnen blijkbaar huidkanker krijgen … ‘

Bart streed niet tegen kanker, hij deed gewoon alles wat mogelijk was om de ziekte te boven te komen. Kanker overwon het lichaam van patiënt Bart Huyghe, maar de geest van de schrijver Bart Huyghe blijft leven in deze dagboekfragmenten, gedichten, foto’s ... daar heeft kanker niet van terug …

Bart Huyghe overleed op 10 oktober 2018, enkele dagen voor zijn 59e verjaardag.

‘Over de grens’

In het boek wordt vanaf 2013 tot oktober 2018 het op weg gaan met kanker en de wereld die verder draait, vanuit twee hoeken belicht: via dagboekfragmenten en gedichten. Foto’s brengen rustpunten in het boek. Het  is een aanrader voor wie ooit van dichtbij of veraf te maken kreeg met kanker, maar ook voor wie gespaard blijft van deze ziekte, om een beetje te begrijpen wat kanker met een mens doet.

Met pakkende fragmenten uit zijn dagboek en gedichten over de dingen die hem bezighielden: zijn kinderen, de liefde, het verdriet, dementie, kinderen met een meervoudige beperking, hun ouders… weet Bart de lezer te raken.

Het is een boek, niet om in een ruk uit te lezen, maar om af en toe vast te pakken en even stil te staan bij wat kanker bij een mens, een gezin, een familie, vrienden, …, aanricht. Het is een boek dat warm aanbevolen is aan hen die mensen met kanker, hun mantelzorgers en alle personeelsleden van de afdeling oncologie een warm hart toedragen.

Voor het boek werd bewust gekozen voor een uitgave in eigen beheer zodat de opbrengst voor het Leuvens kankerinstituut LKI zo maximaal mogelijk zou zijn. Het boek verschijnt op 1 september 2019 en kost € 22,5, eventueel vermeerderd met €8 verzendingskosten.

Het boek wordt te koop aangeboden op ZJW.?!19 op 14 en 15 september 2019, het kunstenevenement in het DVC Heilig Hart, Leernsesteenweg in Deinze. Het is een gelegenheid om (hernieuwd) kennis te maken met de werkplek van Bart. De werkplek die hem zo nauw aan het hart lag. Laat je verrassen door de kunstwerken die verspreid staan over het buitenterrein van het Dienstverleningscentrum Heilig Hart. Op dezelfde plaats kan het boek ook op andere tijdstippen aan het onthaal verkregen worden of anders via devos.chris@gmail.com .

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio