Yellow Tigers naar derde winst op EK volleybal, maar het was pompen of verzuipen tegen Portugal

Yellow Tigers naar derde winst op EK volleybal, maar het was pompen of verzuipen tegen Portugal

Foto: EPA-EFE

De Yellow Tigers deden wat van het werd verwacht tegen de zwakke zusjes van Portugal maar putten daar niet meteen het verhoopte vertrouwen uit. Eén set liep het zoals verhoopt, daarna was het pompen of verzuipen. Gelukkig konden ze allemaal zwemmen. Én knokken. Zodat de averij beperkt bleef tot één verloren set: 3-1. En zijn de Belgische volleybalmeisjes meteen mathematisch zeker van een plaats in de achtste finales.

Hekkensluiter Portugal mocht geen onoverkomelijke hindernissen opwerpen voor de Yellow Tigers. De Zuid-Europeanen konden hun EK-debuut na drie wedstrijden nog niet opsmukken met setwinst. Vandaar dat ze de Belgen moesten dienen om het vertrouwen wat aan te zwengelen na de – overigens logische – 0-3 tegen Italië. Een sprekende prestatie zou hen in de ideale positie zetten in het vooruitzicht van de laatste poulematch, woensdag tegen het gastland. En dan allicht met meer volk op de tribunes dan de hoop en al honderd van deze namiddag…

Het nam een paar minuten in beslag voor onze landgenotes om op temperatuur te komen, maar daarna waren de Portugese vrouwen er gloeiend bij. Het Belgische blok liet nauwelijks iets passeren, terwijl de Belgische aanval er vrij soepel doorheen sneed. Allemaal kwamen ze vlotjes aan scoren toe. We zouden het niet echt een wedstrijd durven noemen.

De Belgen begonnen daarop mee te doen met het rommeltje aan de overkant, gelukkig geholpen door een paar snedige acties van Britt Herbots (10-7). Evenwel zonder weg te rennen. Integendeel. De Portugezen sloten via een sterk midden opnieuw aan en bleven daar ook, terwijl de Belgische verdediging geen te beste beurt maakte en er nauwelijks nog deftig aangevallen werd (18-22). Een eerste setbal kon met een gelukje nog worden weggewerkt door Grobelna, maar de tweede liet de Yellow Tigers verbouwereerd achter. Het ging er even stevig aan toe bij de bespreking van de coach.

Close combat

Veel verbetering leverde het niet op bij de gestresseerde Belgen, die al snel weer achter de Portugezen aan moesten en niet in hun gewone doen raakten. Gevechtsvolley dan maar, met Herbots als generaal. Close combat, tot 15-15. Dan gelukkig dat gaatje via de voor Grobelna ingevallen Guilliams (18-15), uiteindelijk door Celine Van Gestel verder getrokken richting setwinst. Maar zou het ook de verlossing brengen?

Nee dus. Binnen de kortste keren keken ze tegen een 0-4 achterstand aan. Alweer knokken geblazen, niet geholpen door flink wat opslagmissers. Tot 8-7 bleef het duren, daarna was het helemaal op bij de tegenstander, vervaarlijk gebrul van hun coach ten spijt, en serveerde Celine Van Gestel een geruststellende voorsprong bij mekaar (17-8). Uiteindelijk maakte een Portugese het nog zelf af door finaal naast de bal te kloppen.

Woensdag gaat het tegen Polen om de tweede plaats in de groep, met andere woorden: een stevige extra voor de jonge troep van coach Gert Vande Broek, die sowieso als nummer drie naar de volgende ronde mag. Hoe dan ook weer een heel andere wedstrijd.

Setstanden: 25-13, 24-26, 25-20,

België: Van de Vyver, Grobelna, Herbots, Van Gestel, Janssens, Sobolska; libero: Ruysschaert. Kwamen in: Stragier, Guilliams

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.

Uitslagen & standen