skiën

Na crowdfunding en zeven operaties in 2,5 jaar wint Belgische skiër Armand Marchant wedstrijd: “Het was de moeite waard”

Na crowdfunding en zeven operaties in 2,5 jaar wint Belgische skiër Armand Marchant wedstrijd: “Het was de moeite waard”

Foto: BELGAIMAGE

Hij stond te blinken op het podium in het Nieuw-Zeelandse Coronet Peak: de 21-jarige skiër Armand Marchant won een Super G-wedstrijd. “Ik heb de voorbije maanden hard getraind om mijn beste niveau weer te benaderen,” klinkt het.

Op 7 januari 2017 was hij zwaar ten val gekomen. Het verdict: een ontwrichte knieschijf, gescheurde ligamenten en een breuk in zijn scheenbeen. Enkele weken eerder had hij geschiedenis geschreven, wanneer hij in Val d’Isère als eerste Belg ooit punten behaalde op een wereldbekerwedstrijd. De val is het begin van een lijdensweg. “Maar de chirurgen hebben mijn droom gered.” Na zeven (!) operaties volgt een revalidatie van 22 maanden, eind 2018 staat hij voor het eerst weer op ski’s.

Marchant zette een crowdfundingactie op poten, zodat onder meer een kine met hem kon meegaan tijdens wedstrijd. Doel was 12.500 euro op te halen, hij kwam aan 18.630 euro.

In zijn periode van afwezigheid ontpopte Sam Maes, de Belg die al sinds hij klein is in Oostenrijk woont, zich tot de Belgische skirevelatie, maar Armand is vastbesloten om weer aan te knopen met zijn niveau van vroeger. Marchant mikt op lange termijn op het WK skiën in 2021 en de Olympische Winterspelen van Peking 2022. “Zeven operaties, maanden en maanden revalidatie, al die twijfels en pijn… Maar ik kan alleen maar zeggen dat het de moeite waard was.”

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.