Marco Borsato breekt record van ‘Zoutelande’

Marco Borsato breekt record van ‘Zoutelande’

Borsato kwam nog langs op de Lokerse Feesten. Foto: Geert Van de Velde

Marco Borsato, Davina Michelle en dj Armin van Buuren hebben het geflikt. Het record van Zoutelande als langst noterende Nederlandstalige nummer 1-hit van dit decennium is verbroken. Stonden Geike Arnaert en BLØF nog zes weken op kop van de Vlaamse Ultratop 50, dan doen Borsato en co. het met Hoe het danst beter. Zeven weken staat dat nummer al aan de top van de hitlijst. “Niet evident voor een Nederlandstalig nummer”, aldus Sam Jaspers van Ultratop.

Al voor de zevende week op rij blinkt Hoe het danst helemaal bovenaan de Vlaamse Ultratop 50. Een unieke prestatie voor een Nederlandstalig nummer, stelt Sam Jaspers van Ultratop. “Singles blijven tegenwoordig wel langer op één staan. Bij de samenstelling van de hitlijsten wordt rekening gehouden met de downloadcijfers, streaming en airplay op de radio. Vroeger kocht je het fysieke plaatje, en dat was dat. Nu blijven we luisteren en streamen. Maar dat laatste is niet evident voor Nederlandstalige nummers. De radiozenders moeten je airplay geven. En bij streamen boksen lokale artiesten op tegen de macht van het buitenland. Die landen makkelijker in de playlisten dan lokale nummers.”

Hoe komt het dan dat Borsato en co. er wel in slagen? “Het nummer kwam vrij snel in de hitlijsten terecht, omdat het snel bij het publiek kwam. Radio 2 draaide het nummer eerst, maar vrijwel meteen daarna volgden ook bijvoorbeeld MNM en Qmusic. Bovendien spreekt het niet alleen het publiek aan van Marco Borsato: Armin van Buuren en Davina Michelle maken het nummer ook populair bij jongeren.”

Voor Borsato zelf is het succes eveneens bijzonder. Het is al van 2013 geleden dat hij nog eens op één stond in de hitparades, met Samen voor altijd. Sterker nog: Hoe het danst is samen met Rood zijn succesvolste nummer aller tijden. Kleppers als Ik leef niet meer voor jou, Je hoeft niet naar huis vannacht en Binnen raakten bij ons niet eens tot aan de top. “Hij raakte de voorbije jaren moeilijk met singles in de hitlijst. Des te verrassender is het dat hij nu terugslaat met een moderner klinkend jong popnummer met Nederlandstalige zang.”

Met deze nummers stond Borsato al op nummer 1

Dromen zijn bedrog (1994)

Lopen op het water (met Sita, 2002)

Afscheid nemen bestaat niet (2003)

Rood (2006)

Samen voor altijd (2013)

Hoe het danst (2019)

Corrigeer

MEER NIEUWS