tennis us open (tot 8 september)

Roger Federer blijft voor één keer niet rustig: “Ik ben de insinuaties beu”

Roger Federer blijft voor één keer niet rustig: “Ik ben de insinuaties beu”

Foto: Photo News

Roger Federer ontwaakt: voor het eerst in deze US Open kende hij geen moeilijkheden. Federer staat in de achtste finales, zij het serieus ontstemd over de insinuatie dat hij een voorkeursbehandeling krijgt. “Ik heb die shit nu al zoveel gehoord. Ik ben dat beu.”

De Brit Daniel Evans, nummer 58 van de wereld, bleek geen partij voor Roger Federer (ATP 3), na amper 1 uur en 20 minuten mocht de Brit inpakken met een fameuze nederlaag (2-6, 2-6, 1-6) in zijn koffer. Waarna de Brit fijntjes opmerkte dat hij minder dan 24 uur eerder nog op het veld stond voor een lang duel tegen Lucas Pouille. Terwijl, zo zei hij, Roger Federer woensdagavond onder een gesloten dak (heel wat wedstrijden werden door de regen verplaatst, tenzij diegene die plaatsvonden in een stadion met gesloten dak, nvdr.) had gespeeld en op donderdag een rustdag had gekregen.

“Denk je dat gasten met mijn ranking invloed hebben op het speelschema?”, vroeg Evans. “Misschien vier, misschien drie spelers hebben die invloed wel. Maar ach, de toernooiorganisatie wil liever dat een speler als Roger Federer doorgaat naar de volgende ronde dan iemand zoals ik, dat begrijp ik.”

Roger Federer blijft voor één keer niet rustig: “Ik ben de insinuaties beu”
Foto: BELGA

Federer reageerde als door een wesp gestoken toen de suggestie werd gemaakt dat hij een voorkeursbehandeling krijgt. “Ik heb die shit nu al zoveel gehoord, ik ben dat beu. Ik kan mijn mening wel geven, maar het is niet: Roger vraagt, Roger krijgt. Zelfs al zouden ze om 4 uur ’s ochtends laten spelen, zal ik dat nog altijd doen. Ik kan Danny begrijpen, hij is misschien wat gefrustreerd.” Hij geeft wel toe dat hij een competitief voordeel had.

Wat hem wél tevreden stemt: Federer leek tijdens zijn eerste twee wedstrijden op deze US Open een beetje wankel op zijn benen te staan en moest steevast één set inleveren en maakte voor zijn doen behoorlijk wat directe fouten. Maar gisteren was hij wél op dreef. Gevolg: voor de achttiende keer in negentien (!) deelnames aan de US Open staat Federer in de achtste finales op Flushing Meadows. De vraag: welk gelaat toont hij in zijn achtste finale die tegen David Goffin gaat?

Nishikori out

Hoe dan ook blijft de US Open het meest onvoorspelbare toernooi van alle grandslamtoernooien, wegens de laatste van het seizoen. Niet toevallig sneuvelden alweer een rist toppers, zijn al heel wat toptwintigspelers uitgeschakeld. Gisteren was het voornaamste kind van de rekening Kei Nishikori. De Japanner, die zich na een lange blessurebreak helemaal heeft teruggevochten naar de top tien en dikwijls goed in New York (vorig jaar nog halvefinalist, in 2014 nog finalist), verslikte zich gisteren in de twintigjarige Australiër Alex de Minaur, nummer 38 van de wereld.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.