Antoon Standaert zorgt voor een 'specialleke'

23ste tentoonstelling over Hijfte is... merkwaardig

Hijfte is merkwaardig. Tot gisteren konden we er niet meteen bewijzen van geven, maar een bezoek aan de 23ste heemkundige tentoonstelling tijdens het kermisweekend in zaal Hermeline heeft ons overtuigd. Samensteller en bedenker Antoon Standaert, hij hangt zelf in de tentoonstelling als een merkwaardig man, leidde ons rond tussen foto's, anekdotes, feiten, feitjes en meningen over Hijfte, Iefte, Yfte, Ieft, Hiefte... allemaal bestaande spellingen voor dezelfde parochie. Merkwaardig, toch?

Antoon Standaert puzzelde de voorbije maanden op zijn eigen ambachtelijke manier - met oude verkiezingspanelen, behangpapier, stevige schroeven en een goede stylo - zijn 23ste expositie bijeen. "Waar blijft hij de inspiratie halen?", denkt een mens dan. Een niet zo moeilijke vraag, want de plaatselijke heemkundige is natuurlijk een verzamelaar die oude foto's en artikels met plezier aanneemt, maar ook een observator en een denker. En dat levert een merkwaardig resultaat op. "Soms wordt iets bijzonder door het te bekijken, er een mening over te hebben of er iets over te schrijven", vertelt hij. Wie dit jaar gaat kijken, neemt het best Antoon mee als gids. Wat uitleg maakt het geheel namelijk nog genietbaarder, al was het maar voor het enthousiasme en de Hijfteliefde (een nieuw thema Antoon?) van de plaatselijke heemkundige. 

Goed, wat is er merkwaardig aan Hijfte? Ons notitieboekje stond na een uurtje afgeladen vol, maar we verklappen maar een paar 'speciallekes' om uw pret niet te bederven. Joost Van Hijfte - ja, sorry van de familienaam - was een van de eerst comedians die op de kermis kwam optreden, en direct opmerkte dat er in de parochiekerk een nis is voor een angelusklok. Alleen is het er nooit van gekomen om er een klok in te hangen, door welke omstandigheden ook. Over die kerk gesproken: in Hijfte mogen ze fier zijn dat bij de reorganisatie van de parochies Hijfte als de hoofdkerk werd aangeduid. Wist u dat er eind jaren '60 van de vorige eeuw ook al een heus winkelcentrum was? Met liefst negen winkels op een zakdoek groot. Plus minstens drie cafés natuurlijk. In de buurt wordt ook overal de rode loper uitgerold voor de bezoekers: u moet maar eens kijken hoeveel lopende meter rode fietspaden er zijn.

Muzikaal is Hijfte ook al een wereldcentrum: vergeet de grote festivals, in deze parochie hebben ze het allemaal gehad, van het Franciscuskoor, over KLJ-fuiven, tot Vlaamse zangers en de Xeado-band. Ooit tikten de zangers en muzikanten op hun gps allemaal de weg in naar dezelfde plek.

De kijk- en leestentoonstelling gaat natuurlijk ook en vooral over mensen: er zijn vier vrouwelijke viergeslachten die er in het nieuws zijn gekomen, in 1916 werden er twee Albertines geboren, genoemd naar Koning Albert I en... ze werden beiden 100 jaar. Albertine Daeninck is vorig jaar overleden, Albertine Reynebeau is of wordt 103. Leuke foto's zorgen ook voor merkwaardige verhalen. Van de drie zwaargewichten op één bank, over het wereldrecord barkrukzitten dat de pers haalde met steeds dezelfde foto, de plant die weelderig groeit boven een VMW-paaltje (altijd water in de buurt dus) tot het verkeersbord voor overstekende kinderen...aan een school waar al twee decennnia volwassenenonderwijs wordt gegeven. U merkt het: Antoon Standaert neemt u dit jaar ook op een ludieke manier meer door dat merkwaardige stukje Lochristi. 

Vandaag zondag 1 september en morgen maandag 2 septemeber (jaarmarkt) is "Merkwaardig HIjfte" doorlopend te bezoeken, vanaf 10 uur, in zaal Hermeline. En we herhalen elk jaar dezelfde boodschap: jammer dat de panelen na drie dagen alweer in het archief verdwijnen en geen langer leven mogen leiden in Lochristi. Uyttenhove of een toegankelijke tentoonstellingsruimte brengen in de toekomst hopelijk een oplossing voor dit soort initiatieven. 

 

 

 

 

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio