Transitie van de volledige site langs de Leie klaar tegen de zomer van 2020

FOTO. Nieuwe klassenvleugel voor campus Henleykaai

De provinciale campus Henleykaai, thuisbasis van de Provinciale Middenschool, het Provinciaal Instituut voor Haartooi en Schoonheidszorgen, het Provinciaal Handels- en Taalinstituut en Volwassenenonderwijs Het Perspectief, nam op de eerste schooldag een klassenvleugel met 18 nieuwe lokalen in gebruik. Blikvanger in het ingenieus concept is de buitenklas.

Begin 2019 opende de provincie Oost-Vlaanderen een bijna-energieneutrale sporthal op de campus. Die wordt ook gebruikt door basketbalbclub Jeugd Gentson. De tweede fase met achttien nieuwe klasklokalen is de voorbije maanden afgewerkt. "Degelijk onderwijs heeft degelijke infrastructuur nodig", aldus Oost-Vlaams gedeputeerde voor onderwijs Kurt Moens (N-VA). "De nieuwe vleugel vervangt de verouderde noodklassen. De accommodatie was ook nodig om de groei van de populatie in al onze scholen op te vangen. We hebben maar één grondstof in Vlaanderen op een hoogte van een kleine twee meter, onze hersenen. Die moet maximaal ontgonnen worden om te evolueren naar een samenleving en een economie waarin innovatie, onderzoek en ontwikkeling centraal staan. Het concept van de sporthal en de klassenvleugel oogt eenvoudig maar het is een ingenieus gebouw met veel mooie details."

Bij de sporthal sluiten nu achttien ruime klaslokalen en een open leercentrum aan. Ze maken nieuwe leervormen mogelijk, zoals competentiegericht leren, klasoverschrijdend groepswerk en individuele begeleiding. Alle voorzieningen voor verdere digitalisering zijn ook aanwezig. Aannemer en architect realiseerden een gebouw dat de hoge verwachtingen heeft ingelost. De buitenklas op de bovenverdieping is bovendien een architecturaal hoogstandje. 

De afbraak van het klassenblok onder het bestaande gebouw en de realisatie van de buitenaanleg moeten de transitie van de site Henleykaai tegen juni 2020 volledig afronden. De volledige PHTI-campus werd begin dit jaar voorlopig beschermd. Het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs (AIGON) subsidieerde de bouwwerken met 3.443.254 euro. Ook Stad Gent en de Vlaamse Waterweg gaven subsidies voor specifieke infrastructuur voor Jeugd Gentson en innovatief werftransport over de Leie. 

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio