‘Girl’ mag tweede keer naar Europese filmprijzen

‘Girl’ mag tweede keer naar Europese filmprijzen

Regisseur Lukas Dhont en hoofdrolspeler Victor Polster. Foto: REUTERS

Twee jaar op rij meedingen naar goud met dezelfde prent? Lukas Dhont (28) doet het: zijn regiedebuut Girl is opnieuw genomineerd tijdens de European Film Awards – ditmaal voor de publieksprijs.

In 2018 won Dhont al de prijs voor beste debuut en greep hij net naast de beeldjes voor beste film en beste acteerprestatie (voor hoofdrolspeler Victor Polster). Dit jaar neemt hij het voor de publieksprijs op tegen enkele klasbakken, zoals Oscarwinnaar The favourite, de Cannes-chouchou Dolor y gloria van Pedro Almodóvar en blockbusters als Fantastic beasts en Mamma mia! Here we go again.

De statistieken van Girl zijn stilaan indrukwekkend. Alles opgeteld scoorde de film al 63 nominaties op binnen- en buitenlandse prijsuitreikingen, waarvan er 22 werden verzilverd. Zo kreeg Girl liefst vier beeldjes tijdens het filmfestival van Cannes, vier tijdens de Magrittes – de Waalse filmprijzen – en hoofdprijzen in Londen, Zürich, Stockholm, San Sebastián en New Mexico. Volgende week zaterdag, op de slotdag van het Filmfestival van Oostende, kunnen daar nog negen Ensors bijkomen.

Nu al zit Girl genesteld aan de top van de Belgische cinema. Qua awards scoort de film beter dan Rundskop (2011) van Michaël R. Roskam, dat 21 van z’n 40 internationale nominaties won, en nadert de prent op The broken circle breakdown (2012) van Felix van Groeningen, met 36 prijzen uit 61 nominaties de meest bekroonde Belgische film ooit.

Stemmen voor de publieksprijs van de European Film Awards kan nog tot 31 oktober.

Corrigeer

MEER NIEUWS