In een bos, bij de hoogbegaafden, in een splinternieuw gebouw: hier was de eerste schooldag extra speciaal

© fvv

Meer dan 52.000 leerlingen gingen maandag voor het eerst opnieuw naar school in Gent. Sommigen deden dat op een heel speciale plek. De Gentenaar was erbij.

Tuly Salumu

In een bos

De eerstejaars van Basisschool Mijlpaal in Drongen zaten in het mooiste leslokaal van de stad: buiten, tussen de bomen. Samen met juf Lieselotte en juf Jolien trokken ze gisteren naar hun ‘groene paradijsje’ in de Abdij­molen­straat. Met geld van het Burgerbudget is daar buitenklas De Bostorie ingericht. Denk aan boomstammen, een buiten­toilet, kruintuurders – lees: ligbanken om naar de bomen te kijken – en een spreekberg om spreekbeurten op te geven. “Beweging en buitenlucht zorgen voor meer leerplezier én concentratie”, zegt directrice Vanessa Reygaert. “We willen voortaan systematisch buiten lesgeven. We vinden dat belangrijk. Er zitten te veel leerlingen aan het scherm gekluisterd.”

© fvv

© fvv

Bij de hoogbegaafden

Van 40 naar 80. In één jaar heeft Arkades, het basisschooltje voor hoogbegaafde kinderen in Ganzendries, vlak bij het Sint-Pietersstation, zijn leerlingenaantal verdubbeld. “We zijn heel tevreden”, zegt directrice Elke Coorens. “Dit bewijst dat hoog­begaafde leerlingen nood hebben aan extra zorg.” In Arkades wordt leerstof sneller behandeld en leren leerlingen omgaan met falen en verlies. Opvallend: ze mogen pantoffels dragen en onder de stoelpoten zitten tennisballen. “Tegen vervelende geluiden. Hoogbegaafde kinderen zijn vaak hooggevoelig en kunnen daar echt niet tegen.” Ook het Lucernacollege zou dit jaar een klasje starten voor hoogbegaafde leerlingen, maar dat is een jaar uitgesteld.

© DVH

© DVH

© DVH

In de voormalige daklozenopvang

“Oef! Het is gelukt.” Dat was het overheersende gevoel bij de leerkrachten en directie van basisschool De Triangel. Een hele zomervakantie hebben ze zich uit de naad gewerkt om de voormalige daklozenopvang in het Baudelopark klaar te krijgen voor het nieuwe schooljaar. Dat moest omdat hun school in de Kartuizerlaan in april niet brandveilig bleek. Het oude gebouw is onherkenbaar. “Iedereen is enthousiast”, zegt directeur Pieter Dirix. “Eindelijk zijn de klassen in orde. Het is een heel intensieve periode geweest maar de leerkrachten hebben er zin in. Alle ellende heeft ons niet moe gemaakt, maar net meer energie gegeven.”

© DVH

© DVH

© DVH

© DVH

Voor het laatst in de oude school

Een emotionele start in basisschool De Wonderfluit in de Achterstraat. Over twee maanden ruilt de school haar oude gebouw voor het gloednieuwe Melopee op de Schipperskaai, in de Nieuwe Dokken. Met zwembandjes, zwemvliezen en duikbrillen ‘doken’ de leerlingen gisteren het schooljaar in. “Het was tijd om te verhuizen”, zegt directeur Bart Devaere (liggend), die voor de gelegenheid een duikpak had aangetrokken. “Het is hier te klein geworden voor een school van 170 leerlingen. Onze groene speelplaats zal ik missen. Maar we krijgen er een pracht van een gebouw bij.”

© KVD

Bij de topsporters

Trainen, les volgen én slapen. Voortaan kunnen de topsporters van Atheneum Voskenslaan het op één locatie in de Zuiderlaan. Zo’n 85 leerlingen kregen gisteren voor het eerst les in het gloednieuwe gebouw, dat ook een gymnastiek- en een schermzaal omvat. “Tot voor kort moesten de leerlingen veel pendelen tussen school en training”, zegt coördinator Sarah Heirwegh. “Dat kostte energie. Nu is er een veel beter contact tussen trainers en leerkrachten. Zo kunnen we beter inspelen op de noden van de leerlingen.” Wereld­kam­pioene turnen Nina Derwael, jarenlang leerling in de Voskens­laan, kan er niet meer van profiteren: zij is inmiddels afgestudeerd.

© DVH

© DVH

… En in een gewone school

Een toast op het nieuwe schooljaar tijdens een feestje op de speelplaats. Maar verder geen uitspattingen voor de leerlingen van IVIO Binnenhof in de Peperstraat. De school biedt onderwijs voor jongeren met een lichte of ernstige verstandelijke beperking. Zoals zoveel andere leerlingen in de stad startten zij het jaar gisteren in hun oude, vertrouwde schoolgebouw. “Voor onze leerlingen is dat al spannend genoeg”, zegt directrice Eva Smessaert.

© fvv

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio